Umělá inteligence bude neviditelná a bude všude, říká technologický expert

V posledním roce se slovní spojení umělá inteligence (AI) skloňuje ve všech významech. Mnozí hovoří o katastrofických scénářích, jiní její rozvoj považují za další přelomovou technologickou revoluci, která lidstvo nasměruje k zářným zítřkům. Mezi těmi, kteří AI technologie vnímají optimisticky, je i technologický expert, influencer a youtuber Petr Mára. 

"Myslím, že optimistický přístup k technologiím je strašně důležitý, protože nám umožňuje hledat cesty, jak je využívat co nejlépe a jak být produktivnější nebo efektivnější. Nemyslím si, že je dobré se dívat na věci pesimisticky a nic nedělat, ale spíš optimisticky hledat cestu, jak je využít," vysvětluje. Umělou inteligenci nyní považuje hlavně za pomůcku, kterou by se měli lidé začít učit co nejpřirozenějším způsobem zapojovat do svého každodenního života. 

[chooze:article;value:530418]

​"Všichni se musíme adaptovat, tak jako jsme se adaptovali na internet, na počítače a tak dále. Dřív bylo ovládat počítač fakt náročné, dnes jen kliknete na ikonku a odemknete všechno svým obličejem. Jednak to bude jednoduché a jednak také nebudeme mít na výběr," míní Mára. On sám nyní používá AI, například když si připravuje přednášku. Technologie Chat GPT mu dokáže ve chvíli shrnout několik desítek stran materiálů do několika bodů a celou osnovu přizpůsobit podle cílové skupiny. 

Upozorňuje ale na to, že umělá inteligence je technologie, která je v každodenní práci už desítky let, jen to lidé ještě nezaznamenali tak významně jako nyní s rozvojem chatovacích robotů jako Chat GPT nebo Bing, které lidem dokážou také vyhledat informace na internetu a dát je do kontextu. "My jsme strašně na začátku, ale umělá inteligence je téma staré desítky let, které začalo být přítomné už s rozvojem počítačů," uvedl. 

[chooze:article;value:523559]

​Současnou fascinaci umělou inteligencí a reakce na ni přirovnává k prvním letům rozšiřování internetu. "Tehdy lidé pořádně nevěděli, k čemu to do budoucna bude dobré. Pamatuju si, že jsem chodil na webové stránky a koukal jsem, že tam je počasí, a říkal, si že to je hezké, ale to budu mít stejně hned v novinách," ohlíží se technologický expert. Umělá inteligence podle něj bude ale i ve všech kancelářských aplikacích a bude neviditelná. "Bude stejně tak, jako je to dnes u internetu, úplně ve všem. Taky už neříkáme, že jdeme na internet, ale rovnou třeba na instragram," podotýká: "Nebude to jen asistent, se kterým si povídáme nebo interagujeme, ale bude chytřejší a chytřejší."

Očekávanou změnou v dalších desetiletích by podle Petra Máry měl být přechod od takzvané generativní umělé inteligence, která nyní generuje text a obrázky, k novince, kterou zatím vědci pojmenovávají jako obecná umělá inteligence. "To už je umělá inteligence, která by měla být na úrovni lidského přemýšlení. To je velmi zásadní meta a nikdo vám neřekne, co to pro nás bude znamenat, protože jsme to nikdy nezažili," zmínil s tím, že v tom případě by to znamenalo mnohem významnější změnu než masové rozšíření počítačů a internetu. 

Podle Máry nynější technologie ze všeho nejvíc usnadní lidem práci a umožní i efektivnější rozvoj zdravotnictví a vědy, stejně jako robotizaci těžké manuální práce. "Ve sci-fi už žijeme. Obecně se říká, že budoucnost je tady, jenom není rovnoměrně distribuována, což je pravda. Je malá skupina lidí, která žije budoucností, jde ale o to, abychom ty technologie dostali ke všem," shrnuje. 

Expert na AI: Válku umělých inteligencí mohou rozpoutat jen lidé (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.