Umělá inteligence by mohla pomoct v boji s rakovinou. Dokáže ji včas odhalit

Včasná diagnóza je klíčová pro vyléčení mnoha nemocí. Výjimkou není ani rakovina prsu, která ročně postihne stovky žen i mužů. S její léčbou by už brzy mohla pomáhat umělá inteligence (AI).

Tu teď přímo v provozu zkouší američtí lékaři ve specializovaném centru v New Yorku. Umělé inteligenci předkládají mamografické snímky. "AI identifikuje oblasti, na které by se měl radiolog více zaměřit," vysvětlil pro CNN ředitel centra Larry Norton.

[chooze:article;value:494475]

​Umělá inteligence tak pomáhá s odhalením místa, kde je největší riziko vzniku rakoviny. Takové místo prý dokáže rozpoznat i čtyři roky před rozvinutím rakoviny, a umožňuje tedy lékařům stanovit cíleně zaměřený další postup.

Zároveň dokáže zkontrolovat více mamografických snímků. "Hlavní výhodou umělé inteligence je v současnosti urychlení čtení mamografu, takže radiolog může přesněji vidět více mamografů za určité časové období," uvedl Norton deníku GMA.

Podle ředitele ale nehrozí, že by umělá inteligence naplno nahradila lékaře. "Musíme na AI nahlížet jako na nástroj, který pomáhá radiologům," dodal. Těm by totiž výrazně usnadnil práci.

Rakovina plic na vzestupu: Jaké jsou její příznaky?

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.