Umělá inteligence je nejnebezpečnější pro ty, kdo ji nevyužijí, tvrdí expert

Současnou umělou inteligenci představují hlavně jazykové modely. "Je to nástroj, který se matematicky snaží určit, jaké je nejpravděpodobnější pokračování daného textu. Například když se zeptáte, jaké je hlavní město České republiky, nejpravděpodobnější odpověď bude třeba: 'Je to Praha,'" popisuje odborník na neuronové sítě Tomáš Mikolov.

"Je to rozhodně část inteligence, ale zároveň to má ještě spoustu slabin. Není to umělá inteligence, která by měla vlastní názory, chápala, o čem mluví, a sledovala vlastní cíle, jako to známe ze sci-fi," zdůraznil.

K podobné umělé inteligenci podle něj nejsme o moc blíž než před lety. "Pro veřejnost to může vypadat, že tady dochází k nějakým přelomovým objevům, ale ve skutečnosti je za tím spousta menších posunů," myslí si. "Principy těch současných modelů, tak ty jsou staré třeba deset let," doplnil. Rozdíl je podle něj hlavně ve větším přísunu peněz do této oblasti a zapojení většího množství lidí.

[chooze:article;value:530585]

"Současné strojové učení nemá epizodickou paměť a těžko třeba porovnává, co bylo dřív a co bylo později. Jazykový model dá většinou všechna ta data dohromady a čas se mu tam spíš plete," vysvětlil.

Můžou za to matematicky dané limity těchto modelů. Ty ale není vždy jednoduché odstranit. "Když se to snažíte spravit, je to trochu jako Rubikova kostka. Spravíte na ní jednu věc a další dvě během toho pokazíte," popsal problém. Ke skutečnému průlomu tak podle něj bude potřeba buď mnoho menších krůčků, nebo nějaký opravdu velký. Oba způsoby ale budou potřebovat spoustu času. 

[chooze:article;value:523559]

Umělá inteligence tak z pohledu Mikolova představuje nebezpečí hlavně pro ty, kteří ji dostatečně nevyužívají. "Já to vidím jako velmi užitečný nástroj. Ono se mluví o tom, že umělá inteligence sebere lidem práci, ale taky ji zefektivní," zdůraznil.

"Hlavní hrozba pro nás, v Evropě, v České republice, je další technologické zaostávání. Na porovnání HDP Evropy a USA je vidět, že se tak nějak plácáme na místě a propadáme se," dodal.

Tomáš Mikolov je hvězdou v neuronových sítí. Vyřešil problém, který vědce trápil od 80. let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.