Umělá inteligence nahradí lékaře. Vidí toho víc než my, říká neurolog

Hort se mimo jiné zabývá aplikací umělé inteligence do medicíny. "Potenciál je tam skutečně obrovský. Dříve jsme si mysleli, že to je sci-fi, ale teď to je blízko. Mysleli jsme, že bude nahrazovat méně kvalifikované výkony nebo povolání. Já se ale domnívám, že opak je pravdou a že může nahrazovat spíše práci těch více intelektuálně zaměřených povolání, včetně medicíny," naznačil neurolog.

Podle něj je pouze otázkou času, kdy umělá inteligence najde něco dříve než oko zkušeného lékaře. "Problém zůstává ten právní a legislativní. Nějakou dobu bude pořád období, kdy bude potřeba, aby lékař autorizoval nějakou zprávu nebo léčebný postup, který bude doporučen," podotkl Hort.

[chooze:article;value:504819]

​"Umělá inteligence dokáže najít něco, o čem ani netušíte, podle čeho to našla. Sedí to pak ale s diagnózou pacienta. Zde se objevuje velký potenciál diagnostikování různých nemocí z řeči, z toho, jak člověk vypadá, jak chodí a jakou má mimiku. Myslím, že to je otázkou dat, která je potřeba té umělé inteligenci nabídnout a ona se s tím pak velmi rychle naučí nějakým způsobem zacházet," míní Hort.

Využívání umělé inteligence s sebou nese různá rizika. "Naším úkolem bude nějakým způsobem ji regulovat a říci, kde už je to moc a kde je to nebezpečné. Nabízí se samozřejmě zneužití v různých oblastech. Někdo toho může využívat k manipulaci nebo zahlcení společnosti informacemi, které nemusí být pravdivé. Myslím si, že to je závod, který nemůžeme vyhrát. Musíme se spíš naučit s umělou inteligencí pracovat. Ten vývoj je nezastavitelný," popsal.

[chooze:article;value:505566]

​Podle něj by mohla umělá inteligence nejlépe vyhodnocovat, co daný člověk potřebuje, aby byl zdravý. "Umělá inteligence může každému dát míru doporučení. Někdo například může potřebovat fyzický trénink, jiný odpočinek, a to právě na základě dat může umělá inteligence odhadnout. Také může pomoci včasným záchytem nemoci. V tuto chvíli je problém v tom, že zatím nemáme data, která bychom inteligenci nabídli," uzavřel neurolog. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.