Umělá inteligence ohrozí pracovní pozici milionu Čechů. Expert radí, jak o ni nepřijít

Stále častější využívání umělé inteligence má už v horizontu několika málo let změnit pracovní trh. Podle předběžných odhadů má do roku 2030 zaniknout až 330 tisíc pracovních míst. "Změna bude rychlá," upozornil analytik pracovního trhu Tomáš Ervín Dombrovský, který byl v úterý hostem Snídaně.

"Nebude to ale jen o tom, že budou místa jen zanikat," dodal. S využíváním umělé inteligence by se na trhu měly objevit i nové pracovní nabídky. O jaké půjde a jaké pracovní specializace bude zájem, zatím ale není jasné.

Podle analytika je proto důležité držet s nově příchozím trendem krok. "Je potřeba počítat s tím, že nebude stačit to, co už jsem vystudoval, to, co už umím a co jsem dělal, a způsob, jakým jsem to dělal," upozornil.

[chooze:article;value:532365]

​"Při práci se budu muset výrazně více učit a posouvat a třeba se i posunout v tom, co a jak dělám, na základě toho, co firma potřebuje," poradil. "Obecně digitální dovednosti jsou tím, co by nám nemělo utíkat, abychom byli schopni i do budoucna dobře dělat svoji práci," doplnil Dombrovský.

Ale není to jen o využívání nových nástrojů. Firmy od uchazečů o práci očekávají i další dovednosti. "Roste tlak na to, abychom spolu o dost lépe fungovali v tom, jak se firma posouvá. Je důraz na týmovou práci, měkké dovednosti, schopnost vyjednávání, lepší práci s informacemi," vyjmenoval.

"Tohle je balík dovedností, včetně té hlavní a základní se něco nového učit, který nám bude pomáhat se v práci posouvat, abychom neztráceli uplatnitelnost. I v České republice, kde máme 4,5 milionu zaměstnanců, v horizontu nějakých deseti let projde až milion lidí výraznou změnou toho, co a jak dělají," uzavřel.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.