Moderní bydlení

Umělá inteligence pomáhá lékařům. Nejvíce s diagnózami

To, co lékař lidským okem může přehlédnout, umělá inteligence odhalí. Tím dokáže u lidí předcházet rozvoji různých onemocnění nebo je zachytit ještě v počáteční fázi, kdy je úspěšnost léčby nejvyšší.

"Nástroje strojového učení umělé inteligence začínají sehrávat významnou roli, protože nám umožní vyhodnotit naráz stovky až tisíce parametrů," vysvětlil vedoucí laboratoře analytické biochemie a metabolomiky z Biologického centra Akademie věd Petr Šimek.

Člověk je přehlcen už ve chvíli, kdy se má soustředit jen na desítku z nich. "Handicap je lidský mozek, protože je šíleně pomalý oproti těm algoritmům," upozornil vedoucí ústavu automatizace a měřicí techniky z VUT Václav Jirsík.

To je důvod, proč umělá inteligence proniká ve zdravotnictví napříč obory. "Nechci říci, že je neomylná, ale s opravdu velmi vysokou mírou pravděpodobnosti zachytí třeba počínající změnu," sdělil lékař Diabetologického centra VFN Jan Šoupal.

[chooze:article;value:506939]

Umělá inteligence teď nově pomáhá také při diagnostice rakoviny trávícího traktu. Systém mají zatím jen ty největší nemocnice v Česku. Nejenže rakovinu dokáže zachytit, předpoví i její závažnost a změří velikost. 

To by mohlo ještě více snížit počty lidí, které na rakovinu tlustého střeva umírají. Jedná se totiž o jedno z nejčastějších nádorových onemocnění v Česku. "Je to zhruba 7 700 osob za rok, které onemocní touto formou nádoru, ta úmrtnost se pohybuje kolem 3 500 pacientů ročně," uvedl předseda České gastroenterologické společnosti Ilja Tachecí.

Podle odborníků ale ani ty nejlepší a nejmodernější technologie nemohou odhalit onemocnění včas, pokud lidé nebudou chodit na preventivní kontroly.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.