Umělá inteligence přinese revoluci. V řadě profesí vystřídá lidi

Ještě před pár lety se vědci rozplývali štěstím, když stroj rozeznal banán na obrázku. Dnes si můžete s počítačem slušně popovídat o životě a sám bez problémů složí přijímačky i na vysokou školu. Experti na umělou inteligenci varují, že v ohrožení je většina běžných profesí.

"Ten systém se rozhoduje na stejné úrovni jako špičkový kardiolog," vysvětluje vedoucí Ústavu automatizace a měřicí techniky VUT Brno Václav Jirsík. Lékaři tak časem zůstane na práci hlavně osobní kontakt s pacientem.

Už dnes dokáže umělá inteligence částečně nahradit překladatele, účetní, právníky nebo novináře. "Hendikep je lidský mozek, protože je šíleně pomalý oproti těm algoritmům," dodává Jirsík. 

[chooze:article;value:497488]

​Postupně pronikají i tam, kde by to člověk nečekal. V úlech třeba dohlíží na spokojenost včel. "Měří také frekvence, na kterých včely bzučí," říká včelař Pavel Mach. 

V kravíně umělá inteligence dohlíží na dojnice a hlídá jejich vemena. "Měří průtok a kvalitu mléka," prozradil majitel farmy Jiří Kejř.  Ve vepříně zase počítač sám detekuje pašíka, změří ho, zváží a navrhne mu krmení. Jiný stroj zase nahrazuje práci několika vinařů.

Nejviditelnější je nástup umělé inteligence v automobilech. Vozidla už dnes zvládají bezpečnou jízdu i bez člověka. V Česku jezdí třeba robotický autobus nebo vozítko na rozvážku pošty. "Bude samo mít namapovanou trasu, kterou má jet," objasnil konstruktér vozidla Matúš Kušuba. 

[chooze:article;value:497431]

Rizika a negativa

Obrovský pokrok, který díky umělé inteligenci zažíváme, bude mít ale i svoje negativa. Může dojít k rozvoji nebezpečných zbraňových systémů. "Jsou tak výkonné, že se na zemi prostě neschováte," varuje Jirsík. 

Hrozí, že vyroste obří propast mezi těmi, o které nebude na trhu zájem, a vyvolenými, které čeká život v blahobytu. Algoritmy se stávají i dokonalým nástrojem totalitního vládnutí. "Rozpozná emoce, záměry, takže se staneme ovladatelnými," dodává Jirsík. 

Umělá inteligence už teď pomáhá tvořit výkonnější umělou inteligenci a tím mnohonásobně urychluje vývoj. Podle odhadů během několika desítek let překoná člověka ve většině oblastí kromě mezilidských vztahů. 

Bartoš: Umělá inteligence je novinka a skutečně mocný nástroj:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.