Umělá inteligence změní naše životy. Musíme si na to zvyknout, tvrdí odborníci

Recepční, programátoři nebo třeba právníci. To vše jsou profese, které by v budoucnu mohla z větší části zastávat umělá inteligence. "Obecně se říká, že ti lidé, kteří tráví u počítače více než 80 procent svého času a nedělají kreativní část, tak mohou být nahrazeni," tvrdí expert na strategický managment Jaromír Polášek.

Třeba právě v cestovním ruchu by se změna mohla týkat zhruba 10 tisíc lidí. O práci by ale nepřišli. Podle podnikatelů má totiž republika nejen v tomto odvětví stále velký potenciál, který nevyužívá.

"Důležité je vnímat to jako pomocníka. Jako nástroj, který nám usnadní některé činnosti," dodává Polášek. Neustále se navíc zlepšuje. Firmy se teď v jejím používání předhánějí, aby nezůstaly pozadu. Třeba společnost ČEZ nedávno vydala úplně první uměle napsanou tiskovou zprávu. Konferenci cestovního ruchu TRAVELCON zase umělá inteligence moderovala.

[chooze:article;value:498511]

"V případě elektřiny už využíváme umělou inteligenci v řadě provozů," dodává pak mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

V hotelu Element na Lipně zase plánují, že umělá inteligence bude zodpovídat základní dotazy ohledně ubytování a s hosty si popovídá i o kultuře v okolí. Poslouží tedy jako recepční. "Host přijde s občankou, projede terminál, zaregistruje se, dostane kartu a může jít na pokoj," tvrdí ředitel hotelu Aleš Toth.

Umělá inteligence už nahrazuje také telefonistky. "Primárním cílem naší umělé inteligence Alzee je, aby pomohla připravit operátorům podklady, aby lépe řešili požadavek zákazníka. Některé jednoduché a opakující se dotazy zodpovídá sama," vysvětluje ředitelka call centra společnosti Alza Lenka Bartizalová. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.