Umělecký svět truchlí. Odešla významná slovenská hudební osobnost a pedagog

Ve věku 78 let zemřel na Slovensku profesor Vysoké školy múzických umění v Bratislavě a oceňovaný skladatel Vladimír Bokes. Jeho díla vážné hudby získala řadu významných ocenění. Tím neprestižnějším bylo Velká cena Slovenského ochranného svazu autorského (SOZA), kterou obdržel v roce 2019 za celoživotní dílo, informoval portál zoznam.sk.

Komunistický režim neměl pro Bokesovu hudbu pochopení. "Slovensko přišlo o jednu s nejzajímavějších a nejvlivnějších hudebních osobností. Profesor Vladimír Bokes byl jedním z těch skladatelů, kteří trpěli (v bývalém režimu) politickým útlakem pro svojí pokrokovost v hudbě. I přesto to byl velmi milý člověk a skvělý skladatel, se kterým se dobře spolupracovalo," citoval hudebníka Ondreje Veselého web istream.sk.

[chooze:article;value:563222]

Profesor Vladimír Bokes se narodil v roce 1946 v Bratislavě, kde prožil celý život. Komponovat začal už jako 14letý. V 60. letech studoval konzervatoř ve slovenské metropoli, poté následovalo studium VŠMU, uvedl web hv.sk. V 70. letech učil hudební teorii právě na konzervatoři, později působil na VŠMU. 

Jako profesor se Bokes stal i předsedou výboru mezinárodního festivalu současné hudby Melos-Étos, kromě toho byl předsedou rady Hudobního fondu.

"Odešel můj druhý otec, učitel, mentor, terapeut, můj profesor skladby Vladimír Bokes. Pomáhal mi myslet, objevovat, tvořit. Povzbuzoval mě, když jsem si nevěřil a podporoval mě ve všem, do čeho jsem se pustil. Vychoval ze mě skladatele (i člověka) a odhalil mi svět hudby," zavzpomínal jeden z jeho žáků Peter.

Zemřel Donald Sutherland, hvězda snímků Hunger Games, MASH i Klute (6/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.