Umělecký svět v slzách. Zemřela první dáma české módy, která oblékala slavné

O smrti slavné umělkyně informovala 25. července Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, kde ikonická návrhářka léta působila. "S velkou lítostí informujeme o úmrtí oděvní designérky a emeritní profesorky UMPRUM Zdeňky Bauerové, která odešla ve věku 93 let," sdílela UMPRUM na svém oficiálním webu.

"Ve své práci navázala na tradici prvorepublikových salonů a oblékala osobnosti kulturní a společenské scény. Zdeňka Bauerová byla zaslouženě nazývána první dámou české módy a profesorkou elegance," vzdala UMPRUM hold své bývalé kantorce.

[chooze:article;value:514890]

Bauerová ji sama vystudovala a od 70. let do konce tisíciletí vedla tamní ateliér oděvního výtvarnictví. Během jejího působení na škole vystudovala řada úspěšných módních návrhářek a návrhářů. Mezi její nejslavnější studenty patří legendární Blanka Matragi.

"Svět módy opustila v 93 letech akademická malířka, profesorka, skvělá návrhářka Zdeňka Bauerová. Upřímnou soustrast celé rodině. Byla mi velkým vzorem, vedla mě šest let na UMPRUM, naučila mě kouzla s módou a hlavně se střihy. Čest její památce," rozloučila se se svým idolem Blanka Matragi.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.