Umět poslat email už nestačí. EU chce zlepšit počítačovou gramotnost obyvatel

Alespoň osmdesát procent obyvatel Evropské unie se základními počítačovými znalostmi. Toho by chtěla dosáhnout za sedm let Evropská komise. "Teď jsme na nějakých pětačtyřiceti procentech," uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO).

Statistický úřad Evropské unie naposledy srovnával počítačovou gramotnost obyvatel sedmadvacítky v roce 2021. Tehdy byli na špici Nizozemci a Finové. Alespoň základní znalosti tam mělo právě téměř osmdesát procent obyvatel. Naopak poslední příčky obsadilo Bulharsko a Rumunsko. Česká republika se umístila na dvanáctém místě.

[chooze:article;value:500451]

​Komise by ráda, aby členské státy přehodnotily i informatiku ve školách. A to hlavně v případě vzdělávání sociálně slabších dětí. "V oblasti digitálních dovedností musíme dělat mnohem více. Tyto dovednosti musí mít pro nás stejný význam jako čtení a psaní," řekla výkonná místopředsedkyně EK pro Evropu připravenou na digitální věk Margrethe Vestagerová.

Dlouhodobě největší znalosti v oblasti počítačů mají podle Eurostatu lidé ve městech. Následují obyvatelé, kteří žijí v jejich dojezdové vzdálenosti. Nejméně se v digitálním světě orientují obyvatelé venkova.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.