Unie hledá řešení migrační krize. Podpoří státy v kontrole hranic

Místo kontrol na hranicích mezi jednotlivými členskými státy Evropské unie se nabízí jiné celounijní řešení. Lépe a důsledně hlídat vnější hranice schengenského prostoru. "Pokud se opravdu členské státy nedohodnou na společném postupu při ochraně vnějších hranic, tak schengenský prostor přestane fungovat," upozornil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

O posílení kontrol na vnější hranici schengenského prostoru mohou rozhodnout členské státy. Evropská komise jim na to ale musí uvolnit finanční prostředky. "Některé členské státy to zkrátka nejsou schopny samy zaplatit. A je proto třeba na to uvolnit peníze, dát jim peníze Frontexu, který to má na starosti," podotkl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

[chooze:article;value:526339]

Ve snaze vyřešit problémy s nelegálními uprchlíky se Evropská unie upíná k novému migračnímu paktu. Ten by chtěly instituce schválit nejpozději na jaře příštího roku. "Pro mě je důležité, aby nelegální migranti, kteří představují bezpečnostní riziko pro naše občany, pro naši Unii, byli neprodleně vráceni do své vlasti," uvedla eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

Nyní reformu migrační politiky čeká hlasování v Evropském parlamentu, tam to ale nejspíše jednoduché nebude. "I většina v Evropském parlamentu, byť já s ní úplně nesouzním, vidí jinou cestu v rámci migračního paktu. Například většina europoslanců se staví za povinné kvóty, což si myslím, že je velmi špatně," řekl europoslanec Ondřej Kovařík (ANO).

Nový migrační pakt aktuálně počítá například s tím, že by přímo na vnějších hranicích probíhalo azylové řízení. Počítá také s většími financemi pro evropskou pohraniční stráž Frontex.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.