Unijní summit přinesl velký posun. Státy se dohodly na cenovém stropu na plyn

Pravděpodobně nejsledovanějším tématem summitu Evropské rady byla otázka cenového stropu na plyn. Na této záležitosti se státy Evropské unie nebyly schopné dohodnout několik měsíců a ve čtvrtek se jim konečně povedlo posunout.

Dohodli se na tom, že všechny země jsou ochotné na zastropování cen plynu přistoupit. Doposud byli proti velcí unijní hráči, jako například Německo, které argumentovalo tím, že takový krok by mohl vést ke zvýšení spotřeby plynu.

Zdá se, že nyní je Německo ochotné vyjednávat. Jak bude strop vypadat, by mělo být jasné v pondělí, kdy se nad tématem mimořádně sejdou ministři energetiky.

[chooze:article;value:479106]

​Kromě cen plynu se na summitu řešila také finanční pomoc Ukrajině. Té poputuje v přepočtu asi 440 miliard korun. Peníze by měly Ukrajině pomoci zajistit základní fungování, které poškozuje ruská vojenská agrese.

Na závěr se na summitu hodnotilo i končící české předsednictví. Česká republika si vysloužila pochvalu od předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, ale i od předsedy Evropské rady Charlese Michela.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.