Únik tajných dokumentů nás zatraceně znepokojuje, zaznělo z Bílého domu

Válka na Ukrajině. Konflikt, který si vyžádal statisíce životů a vyhnal z domovů miliony lidí. Teď jeho vývojem může pořádně zamíchat největší únik amerických tajných dokumentů za posledních deset let.

Asi stovka dokumentů v podobě fotografií, map a dalších listin má odhalovat slabá místa ukrajinské armády a obsahovat detaily týkající se plánované jarní ofenzivy ukrajinských ozbrojených sil. Součástí jsou i informace o výcviku a vybavení, které USA a další spojenci Ukrajině poskytují. Ukrajinské velení kvůli rozsáhlému úniku muselo změnit své válečné plány.

Zdroj úniku citlivých informací Američané zatím neznají. "Nevíme, kdo je za to zodpovědný, a nevíme, jestli má v úmyslu toho zveřejnit ještě víc. Celou situaci pozorně sledujeme. A na vaši otázku, jestli nás to znepokojuje? Ano, máte sakra pravdu," nebral si servítky mluvčí Bílého domu pro bezpečnostní otázky John Kirby.

[chooze:article;value:497893]

Podle Pentagonu jsou dokumenty pravé. Někteří experti na národní bezpečnost mají podezření, že by za únikem informací mohl být Američan. Nevyloučili ale ani zapojení Moskvy. Rusové však vinu popírají. "Stalo se všeobecným zvykem ze všeho obviňovat Rusko, všechnu vinu přičítat ruské straně. Je to už taková nemoc," nechal se slyšet mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Podle britského deníku The Guardian se analytikům pracujícím s otevřenými zdroji později podařilo první zmínky o uniklých dokumentech vystopovat až na servery komunikační služby Discord, kterou s oblibou využívají hráči videoher. Jako jedno z prvních míst, kde se měly tajné informace objevit, pak analytici označili server Thug Shaker Central, na němž společně komunikovali lidé zajímající se o videohry, hudbu, ortodoxní křesťanství a vojenství. Tajné dokumenty tam někdo nahrál už v lednu.

[chooze:article;value:499069]

Není to poprvé, co došlo k úniku citlivých dokumentů na internetovém fóru, kde hráči řešili své oblíbené videohry. Několikrát se to stalo u hry War Thunder, kde vojáci při debatách o realističnosti bojových vozidel a letadel s ostatními spoluhráči sdíleli tajné informace o schopnostech těchto strojů. O jednom takovém případu jsme psali například zde.

Uniklé dokumenty nezachycují jen stav ukrajinské armády, ale mluví také o některých dalších spojencích Washingtonu. Odhalují například zákulisní debaty o citlivých otázkách s Izraelem nebo Jižní Koreou. Vyplývá z nich také to, že americké tajné služby měly obě země, stejně jako ukrajinského prezidenta, odposlouchávat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.