Unikátní manufaktuře koberců hrozí konec. Její gobelíny jsou i v Parlamentu

Před rokem 1989 tam pracovalo kolem 60 lidí, teď jich zůstalo jen sedm. Od roku 1991 se totiž obor restaurátor/gobelinář ve Valašském Meziříčí nevyučuje.

"Vydrželi jsme to do dneška 30 let. Bez jakékoliv podpory té výuky. Samozřejmě ti lidi odcházeli do důchodu, kteří byli vyučeni ještě v rámci minulého režimu," poznamenal výtvarník Jan Strýček. "Pracuju tady zhruba 20 let a je to hodně náročné, trvá to dlouho," řekla gobelinářka Gábina.

Firmě teď hrozí, že pokud ve Valašském Meziříčí obor neobnoví, po více než 120 letech provozu bude muset skončit. "Musíme udělat takové kroky, abychom gobelínku ve Valašském Meziříčí zachránili. Tak to máme nastavené," sdělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

[chooze:article;value:494965]

Nádherná díla odtud zdobí například český parlament. Vůdce Turkmenistánu si dokonce objednal dílo o 300 metrech čtverečních.

V manufaktuře nevyrábí pouze na zakázku, některá díla si můžete koupit i vy. Například gobelín podle předlohy Josefa Čapka už svého kupce má. Hned nad ním ale visí gobelín podle předlohy Jiřího Sobka. Ten na svého kupce čeká už deset let.

Práce na něm zabrala třem lidem asi tři čtvrtě roku. Firma si ho cení na skoro 750 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.