Unikátní nález na Kutnohorsku. Pole vydalo téměř 1 000 let starý poklad

Přes dva tisíce stříbrných mincí se od přelomu 11. a 12. století skrývalo pod zemí až do letošního dubna. "Nález byl vlastně učiněn v podstatě náhodou. Paní Vyčítalová šla se svým partnerem na poli a objevila se tam mince," popsala ředitelka Českého muzea stříbra v Kutné Hoře Lenka Mazačová.

Vykopávky trvaly pět dní, protože mince, původně uložené v keramické nádobě, se během let rozptýlily po poměrně velké části pole. "My jsme skutečně ten první den pouze dohledávali místo toho největšího výskytu mincí. Potom druhý den výzkumu jsme mohli přistoupit k vlastnímu vyzvednutí," řekl TV Nova archeolog Filip Velímský z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

[chooze:article;value:555552]

​Podle odborníků se nedá určit přesná hodnota nálezu. Přirovnali ho ale k milionové výhře v jackpotu. Sbírka je zároveň unikátní i svým rozsahem. "Je to největší mincovní nález tohoto typu v rámci okresu Kutná Hora bezpochyby za jedno celé století. A zároveň je to jeden z největších mincovních nálezů tohoto typu i v rámci České republiky," dodal Velímský.

Zajímavé jsou také ražby na jednotlivých mincích. "Obsahuje ražby tří panovníků, což je v podstatě asi 20leté období," vysvětlila Mazačová.

Stříbrné denáry teď čeká šetrné čištění, zkoumání a zaznamenávání. Proces bude trvat nejspíš rok. Veřejnost by si podle odborníků mohla mince na vlastní oči prohlédnout v kutnohorském muzeu od léta příštího roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.