Unikátní plicní ventilátor pomůže i půlkilovým miminkům. Bude v porodnici U Apolináře

Ventilátory, které se momentálně používají, neumí reagovat na rychle se měnící stav křehkých plic nedonošených dětí. Mohou tak být nedostatečné nebo příliš agresivní.

To v pražské porodnici U Apolináře změní unikátní plicní ventilátor NAVA. Dokáže se sám přizpůsobit potřebám miminka a jeho aktuálnímu stavu.

"Chytrý člověk přišel na to, že budeme snímat elektronické potenciály z bránice a velmi rychle synchronizovat ventilační podporu s pacienty," vysvětlil, jak přístroj funguje, Richard Plavka, primář superkonziliárního perinatologického centra na Gynekologicko-porodnické klinice 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Ventilátor se tedy sám přizpůsobuje stavu dítěte a jeho potřebám. 

[chooze:article;value:516832]

Dokáže tak pomoct i půlkilovým dětem. Klinika jej používá na neonatalogické jednotce intenzivní péče. Zápůjčka na pět let stála 1,5 milionu korun.

"Vzniklo to celkem jednoduše. S Be Charity dlouhodobě spolupracujeme a sháníme donátory a prostředky pro to, abychom mohli financovat věci, na které stát nedosáhne nebo jsou ve vědeckém prostoru," řekl na pátečním slavnostním předání porodník Antonín Pařízek, jehož nadační fond se na sehnání ventilátoru také podílel. 

[chooze:article;value:510140]

"Čím dříve se miminko narodí předčasně, tím vyšší jsou rizika komplikací nejenom v poporodním období, ale někdy i v celém životě," řekl. Česká republika je podle něj výjimečná. "Přes 90 procent dětí, které se narodí předčasně, se v České republice narodí na správném místě, to znamená, narodí se tam, kde je současně dokonalá neonatalogická péče," sdělil.

Ventilátor je už v provozu. Nadace Be Charity pomáhá asi stovce dětí s různými komplikacemi. Ty často vznikly kvůli předčasnému porodu. "Každý krok, který děláme, ať už koupí přístrojů, nebo staráním se o prevenci, je důležitý pro to, abychom těch konkrétních osudů neměli více," poznamenala Pavlína Saudková. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.