Univerzita měla za Nerudové porušovat zákon. Dehonestují moji práci, tvrdí

Závěry NAÚ má k dispozici Deník N. Vyplývá z nich podle deníku, že v několika případech škola postupovala nezákonně a porušovala také vlastní předpisy. Velká část chyb se měla stát, když škole šéfovala Nerudová.

"Pověřené osoby konstatují, že na kontrolované Mendelově univerzitě v Brně zjistily při uskutečňování akreditovaných činností nedostatky, včetně závažných nedostatků týkajících se dodržování zákona o vysokých školách, nařízení vlády o standardech pro akreditace ve vysokém školství a vnitřních předpisů MENDELU," citoval Deník N závěry NAÚ.

Závěry obdržela škola 24. října. Proti kontrole podala námitky, s těmi se NAÚ minulý týden vypořádal. Některé uznal, jiné částečně a dalším nevyhověl. "O výsledcích kontroly, respektive vyřízení námitek budu jako předseda Rady Národního akreditačního úřadu informovat členy na pravidelném zasedání dne 19. ledna 2023," sdělil Deníku N předseda NAÚ a bývalý ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga.

[chooze:article;value:480025]

Problémy se týkaly hlavně provozně ekonomické fakulty. Studenti měli totiž nezvykle rychle získávat tituly Ph.D. Web Seznam Zprávy navíc zjistil, že Nerudová vedla disertační práci jedné z německých doktorandek a byla s ní v kontaktu celé tři roky studia. Pochybení pro médium přiznal i Radim Farana, který působil vedle Nerudové jako prorektor pro vzdělávací činnost. Podle něj na problémy mohla škola přijít rychleji.

"Do voleb zbývá 25 dnů a podle průzkumů jsem jedním z favoritů. Nepřekvapuje mě proto, že se objevují pokusy dehonestovat moji práci ve vedení univerzity na základě překroucených informací," reagovala pro TN.cz Nerudová. "Mendelova univerzita se jako velká instituce s dlouhou historií samozřejmě potýkala s problémy, ale právě proto jsem se rozhodla kandidovat na rektorku a po celou dobu výkonu funkce jsem dělala vše, co mi zákon umožňoval, abych univerzitu problémů zbavila a posunula ji do 21. století. A právě na budoucnost se teď soustředím i ve své kampani," dodala.

Šance Nerudové vzrůstají:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.