Univerzita v Brně přinesla kulinářskou revoluci. Vyrobila klobásy z bobrů

Je to otázka, kterou si musí položit každý milovník přírody: Jak asi chutná bobr na pekáči? Vědci z brněnské Mendelovy univerzity přinesli konečně odpověď. Na výzkum je přivedli myslivci, kteří mohou v určitých lokalitách přemnožené hlodavce lovit. "Ptali se nás, jestli mohou maso z těchto zvířat sníst," řekl Ondřej Mikulka z Ústavu ochrany lesů a myslivosti na Mendelově univerzitě.

Dospělý bobr může vážit až třicet kilo a vyhodit takovou hromadu masa přišlo i vědcům zbytečné. Získali ulovené bobry a začali je pitvat. V první řadě je zajímalo, jestli není maso kontaminované nebo napadené parazity.

Výzkum vědecky potvrdil, že bobři si zaslouží svoje místo nejen v přírodě, ale i na talíři. Jen si konzumenti musejí dávat pozor a maso důkladně tepelně upravit. "Je to velmi libové maso a je bezpečné ho sníst," uklidňuje Miroslav Jůzl z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity.

[chooze:article;value:502494]

Vědci dotáhli svůj výzkum až do praktického výsledku a v univerzitní laboratoři připravili dva recepty, tedy bobří klobásy a konzervu s bobřím masem. Ochutnat je zatím mohou jen účastníci výzkumu. Kromě bobřího masa zkoumají brněnští vědci i další méně obvyklé zdroje potravin, například maso z invazních druhů živočichů.

Nejrychleji se v Česku šíří nutrie a na řadě míst už radnice zakazují jejich krmení. "Dětem se to líbí, ale říkali jsme si, že to bude celkem krize, když se tady ty nutrie rozmnoží," řekla jedna z obyvatelek Vyškova.

Právě na tyto hlodavce teď zaměřují vědci svoji pozornost. Konzumaci ale doporučují jen po prohlídce masa veterinářem. Kromě nutrií a bobrů zkoumají vědci i maso invazních raků a škeblí. Jejich lov by mohl napomoci k přežití původních druhů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.