Univerzity požadují větší ochranu budov. Je to zbytečné, tvrdí expert

Dostat se dnes do budovy vysoké školy nebo nemocnice není nic složitého. Například při vstupu do budovy pedagogické fakulty v Brně příchozí nikdo nekontroluje. Stejně je na tom fakulta sociálních studií, budova je veřejně přístupná bez omezení.

Na vysokých školách je takový pohyb lidí, že se o jejich kontrolu většinou nikdo ani nepokouší. Snaha budovy opevnit a chránit je před šíleným střelcem je podle expertů zbytečná.

"Bylo by to jen plýtvání, naše bezpečnostní situace tomu neodpovídá," domnívá se bezpečnostní expert z Masarykovy univerzity v Brně Josef Kraus.

Náklady na zabezpečení všech veřejných budov v Česku by byly astronomické. Například v ostravské nemocnici zastřelil vyšinutý muž před čtyřmi lety sedm pacientů. "Nikdy na to nezapomenu, to nejde," vzpomínají svědci události.

[chooze:article;value:535547]

​Dnes chrání zdravotnické zařízení bezpečnostní systém se 600 kamerami, který využívá prvky umělé inteligence. "Zvládá to monitoring pohybu, detekce volně položených předmětů a zvládá to i sledování tepové frekvence," popisuje současnou situace ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

Jen přestavba dispečinku stála 21 milionů korun. Pokud by taková opatření začaly zavádět školy, zřizovatelé se nedopočítají. "Hned po útoku došlo k navýšení počtu fyzické ochranky," dodává Havrlant.

Takzvanými měkkými cíli mohou být ale i další státní instituce nebo veřejně přístupné budovy – například úřady, sportoviště nebo nádraží. Vynaložené peníze by podle expertů neodpovídaly hrozícímu riziku. "Útoku nic z toho nezabrání, jen to zlepší následnou reakci a zmírní důsledky," tvrdí expert.

"Něco se pod tlakem veřejnosti udělat musí. Asi nejrozumnější by bylo školení všech osob, jak se mají v případě nebezpečí chovat," domnívá se bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda.

Terorista je podle bezpečnostních odborníků vždy ve výhodě. Sám si totiž může vybrat, kde zaútočí. V Uherském Brodě stačila střelci restaurace – popravil osm lidí. Ze zahraničí jsou známé podobně tragické následky po útoku autem, nožem, výbušninou nebo jedovatým plynem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.