Univerzity reagují na tragédii v Praze. Chystají nová bezpečnostní opatření

Otřesná událost, která se odehrála ve čtvrtek v budově pražské filozofické fakulty, otevřela debatu ohledně bezpečnostních opatření na českých vysokých školách. Řada z nich se tak chystá zvýšit bezpečí svých studentů a zaměstnanců. Například ČVUT podle své mluvčí Kateřiny Veselé omezilo od pátku pohyb studentů a vyučujících v budovách na minimum. 

"Prozatím jsme přijali vnitřní bezpečnostní opatření, která nyní nebudeme konkretizovat," přidala Veselá.

Změny plánuje i Mendelova univerzita v Brně. "Jsou rozplánovány do několika fází, kromě zabezpečení budov považujeme za důležitý krok zvýšení prevence ve smyslu poučení zaměstnanců a studentů o chování v krizových situacích, komunikaci a systém varovných upozornění. Zvýšené zabezpečení budov je tématem, které bude řešeno v rámci dlouhodobějších plánů," přiblížila mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová. 

[chooze:article;value:534236]

Také druhá z brněnských univerzit se chystá posílit bezpečnostní opatření. Podle mluvčí Masarykovy univerzity Simony Polcarové nejprve dojde na analýzu, podle které se rozhodne o případných opatřeních.

"Nedomnívám se, že bychom měli přistoupit k nějakému razantnímu uzavírání našich budov nebo bezpečnostním kontrolám obdobným jako třeba na letištích. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že taková opatření jsou u institucí našeho typu extrémně obtížná, a přitom nepřinášejí kýžený bezpečnostní efekt," doplnil prorektor pro rozvoj, legislativu a informační technologie MUNI Radim Polčák. 

Masarykova univerzita také zavede školení zaměřená na krizové situace tohoto druhu. Ve městě jsou navíc podle Polcarové posíleny policejní hlídky a v nejbližších dnech dojde k jednání mezi rektory brněnských univerzit a ředitelem brněnských policistů Leošem Tržilem. 

"Co se týká bezpečnostních opatření, standardně máme u vchodů do budov VŠE bezpečnostní službu. Nyní byla kontrola na vrátnicích posílena a zapnuli jsme bezpečnostní rámy," uvedla mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová. 

Zavedením bezpečnostních opatření se už od čtvrtka zabývá i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. "Konkrétní případné změny v bezpečnostních opatřeních nechceme veřejně komunikovat z důvodu snížení jejich účinnosti v případě zveřejnění," přiblížil mluvčí JU Štěpán Kuděj. 

[chooze:article;value:534266]

Rozhodnutí ohledně nových bezpečnostních opatřeních ještě nepadlo na Technické univerzitě v Liberci. "Ještě je brzy. Pracujeme na tom," informoval mluvčí TUL Radek Pirkl. 

Mluvčí Ostravské univerzity Jitka Jitřenka Navrátilová pro TN.cz řekla, že se škola nechce z důvodu piety k tématu bezpečnostních opatření vyjadřovat. Prozradila ale, že v okolí univerzity jsou posíleny policejní hlídky.

"Je období Vánoc, takže budovy jsou v tuto chvíli zavřené. Zároveň máme informaci od PČR, že navyšují hlídky. To tedy nesouvisí přímo s námi, ale potkávám okolo našich budov policisty a opatření jsou nastavená," doplnila mluvčí Ostravské univerzity. 

Na pietní místo v centru Prahy přišly tisíce lidí. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.