"Upíří" pohřeb v Polsku: Dítě mělo na nohou zámek, aby už nevstalo z hrobu

[chooze:gallery;value:32862]

​Archeologové z polské Univerzity Mikoláše Koperníka (UMK) zveřejnili informace o novém nálezu "upířího" dítěte u obce Pień v Mazovském vojvodství na severu země. Hrob dítěte zřejmě ze 17. století se nacházel nedaleko jiného podobného hrobu, a to dívky ve věku asi 17 až 20 let, která byla také pohřbena se zámkem na noze. Její ostatky našli archeologové loni.

Žena měla na palci u nohy visací zámek a na krku položený srp směřující dolů, dvě různé ochrany před tím, aby vstala z hrobu. Jen asi dva metry od ní bylo pohřbeno pěti až sedmileté dítě, nalezené letos.

[chooze:article;value:490428]

​Dítě bylo uloženo do hrobu na břicho. Podle badatelů to může znamenat, že se tehdejší obyvatelé oblasti báli, že by je dítě po smrti mohlo napadnout. Proto jej pohřbili obličejem dolů, aby se "zakouslo do země" a nechalo živé na pokoji. Poblíž nohou byl také visací zámek, podobně jako u ženy.

Kostra dítěte ale nebyla celá. Podle výzkumu vychází najevo, že hrob byl už dříve narušen a část kostí byla vyzvednuta a přemístěna neznámo kam.

"V 17. století probíhaly čarodějnické procesy, a to i s lidmi již po smrti, jak se to stalo zřejmě i v tomto případě. Dnes víme, že hrob byl znovu vykopán a lidé měli s ostatky nějaké plány, protože kosti byly porušené," řekl k hrobu mladé ženy Dariusz Poliński z archeologického institutu Univerzity Mikoláše Koperníka.

Pień v Polsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.