Upozorňuje vás navigace na radary a hlídky? V zahraničí za to hrozí i vězení

Waze nebo Google Maps patří mezi nejoblíbenější navigační aplikace pro řidiče. A to především proto, že kromě cesty ukazují také zvýšený provoz, přítomnost policejních hlídek nebo radarů.

Jenže například v Německu za používání aplikací právě s těmito funkcemi můžete dostat vysokou pokutu. Spousta českých řidičů o tom vůbec neví.

Němečtí řidiči se ale takových aplikací nechtějí vzdát a snaží se najít způsoby, jak se pokutě vyhnout. "U nás máme aplikaci, kam lidé posílají tipy, když se někde objeví radar. Podle zákona je to zakázané, ale když vás na něj upozorní spolujezdec, je to sporné," poznamenal řidič Fricke.

[chooze:article;value:477313]

I tady je ale problém. Podle německých soudů je totiž protiprávní i spuštění aplikace na telefonu jiného pasažéra.

Na takzvané antiradary se velmi přísně dívá celá Evropa s výjimkou Rumunska, kde zatím žádná omezení nemají. Zatímco ve většině evropských zemí hrozí za jejich použití pokuta, v Belgii dokonce i tři měsíce vězení. V Česku je legislativa poměrně benevolentní.

"U Pasivního radaru v podstatě není omezené jeho používání. Nesmí být umístěno na stírané ploše čelního skla a nesmí rušit činnost kontrolního orgánu," upozornil dopravní expert Jan Pechout.

[chooze:article;value:467791]

"V České republice je zakázáno používání takových přístrojů, tedy antiradarů, které nějakým způsobem ovlivňují či zamezují měření. Nicméně je potřeba říci, že Policie České republiky používá zhruba tři druhy různých měřičů, přičemž některé z nich nejsou těmito prostředky vůbec detekovatelné," vysvětlil mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán.

Za použití takzvané rušičky mohou řidiči v Česku dostat pokutu od pěti do deseti tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.