Uprchlá samice rysa dál trápí Jihlavu. Myslivci už mají plán na odchyt

Nejen stopy ve sněhu. Fotopast zachytila uprchlou samici rysa ostrovida u Henčova, asi tři kilometry za Jihlavou. Vyhledává prostředí s nízkými stromy, mlázím a křovinami.

"Nějak se tady usadila," uvedl ředitel jihlavské zoo Jan Vašák.

V honitbě ji má Lubomír Dohnal. Do terénu teď kvůli ní vyráží denně. "Lesní zvěř, černá liška, všechno z této lokality zmizelo. Ten pach prostě z té šelmy cítí," řekl Dohnal.

[chooze:article;value:487413]

Ošetřovatelé z jihlavské zoo společně s myslivci chtějí, aby šelma zůstala ve stejné lokalitě. Proto jí tamdávají různé návnady, především mrtvé králíky, na které byla zvyklá ze zahrady, aby měla dostatek potravy a nemusela se přemisťovat jinam.

Pak chtějí na šelmu nalíčit několik odchytových beden. Podle ošetřovatelů se zhruba metr vysoké šelmy lidé nemusí bát. Je spíše plachá. "Hrozí, že se střetne s autem," strachuje se Vašák.

[chooze:article;value:486727]

Dvouleté samici rysa ostrovida při útěku pomohly stromy ve výběhu, díky kterým se jí podařilo překonat oplocení.

Jihlavská zoo, to je taková zahrada zvířecích útěkářů. Před časem po městě pobíhala trojice zeber. Předtím opice, nosál nebo panda červená.

Za drtivou většinou úprků je prý zvídavost a šikovnost jihlavských zvířat a čas od času i nějaké to pochybení ze strany zaměstnanců zahrady.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.