Uprchlého italského mafiána dopadli kvůli lásce k fotbalu

Šedesátiletý Vincenzo La Porta byl na útěku 11 let. Podle policie patřil mezi významné postavy neapolského mafiánského uskupení Camorra. Pral špinavé peníze a prováděl finanční i daňové podvody. A také vášnivě fandil místnímu fotbalovému klubu SSC Neapol, což se mu stalo osudným, uvedl deník Il Tempo.

Stačila fotografie od italských fotbalových fanoušků, kteří v květnu slavili na Korfu zisk titulu Neapole po dlouhých 33 letech. Je na ní muž, který jásá na balkoně nad restaurací vyzdobeném klubovými vlajkami a s bílo-modrou šálou SSC Neapol v ruce. Na snímku umístěném na sociálních sítích italští policisté poznali La Portu, nějaký čas ho nechali sledovat a dojeli si pro něj.

[chooze:article;value:501969]

​Hledaného mafiána zatkli v pátek ve spolupráci s řeckou policií. Zablokovali mu cestu, když jel na skútru. V sobotu ho soud na Korfu poslal do vazby, kde bude čekat na vydání do rodné země, kde ho v nepřítomnosti odsoudili k více než 14 letům za praní špinavých peněz a zločinné spolčení, informovala agentura ANSA.

"To, co ho zradilo, byla jeho vášeň pro fotbal a pro Neapol," uvedli neapolští carabinieri s tím, že léta sledovali finanční pohyby a sociální sítě a čekali, až La Porta udělá chybu. Stalo se, neodolal oslavám. Jeho obezřetnost byla přebita radostí z vítězství Neapole v nejvyšší italské lize, poprvé od dob, kdy za ni hrál Diego Maradova.

La Porta patřil mezi stovku nejhledanějších italských zločinců. Na Korfu žil pod falešným jménem, založil novou rodinu a pracoval jako kuchař.

V lednu měli úspěch také čeští policisté, kteří v Praze zadrželi hlavu ruské mafie:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.