Uprchlice v Harrachově mají bydlení. Jsme rády, že můžeme zůstat, řekly

Penzion, městské byty, nebo dokonce jiné město. Do poslední chvíle nebylo jasné, kam se budou uprchlice z Harrachova stěhovat. Nakonec jim majitelka poskytne objekt přímo v horském středisku. Běžně ho pronajímá horským návštěvníkům.

Celkem 13 uprchlic se ze sněmovního ubytování přestěhuje do horské chalupy v Harrachově. Obyvatelky sněmovní chaty jsou spokojené hlavně s tím, že nemusí město opustit. "Jsme vlastně rády, že jsme zůstaly v horách. Moc se nám tu líbí a už teď se chceme co nejdříve přestěhovat," pochvalovala si ukrajinská uprchlice Valentyna.

[chooze:article;value:478417]

Starosta Harrachova už ve středu řekl, že sněmovní budova byla ještě před nástupem uprchlic téměř neobývaná. A například v loňském roce prý byla plně obsazená pouhých 30 dní. "Ta budova byla podle mého názoru už několikrát téměř před zavřením, protože to tam nebylo využíváno," sdělil starosta Harrachova Tomáš Vašíček (nez.).

Důvodem, proč se musí uprchlice z ubytovny vystěhovat, je podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové téměř nenaplněná kapacita zařízení. Osobně v pátek uprchlice na horách navštívila. "Přijde nám neracionální, aby v budovách, které jsou poskytovány k ubytování uprchlíků, byla vždy třeba kapacita využívaná ani ne z 50 procent. Tady to bylo třeba ze 40," vysvětlila rozhodnutí Pekarová Adamová.

Opozice tvrdí, že páteční návštěva předsedkyně v Harrachově byla prakticky zbytečná. "Měla tam jet dřív, než celá kauza vypukla. Pokud tam jela v pátek, tak tam jela pod mediálním tlakem a pod tlakem opozice. Takže tam jela, ale stejně jen proto, aby jim sdělila, že se stěhují," kritizovala návštěvu poslankyně Alena Schillerová (ANO).

[chooze:article;value:474236]

"Paní Pekarová si dělá, co chce. Vůbec nás neinformuje o tom, co dělá a proč to dělá, takže jsou vždycky nějaké zmatky. V podstatě se nedá ani hodnotit, jaké má důvody," prohlásil poslanec Tomio Okamura (SPD).

Jedinou změnou pro uprchlice je placení jídla, které měly dosud za 100 korun na osobu a den. Teď si budou moci jídlo nakupovat i vařit samy a ubytování jim plně uhradí Liberecký kraj. Ukrajinské maminky s dětmi se do nového bydlení budou stěhovat už tuto neděli.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.