Uprchlíci mají opustit chatu Sněmovny v Harrachově. Kritizuje to nejen opozice

Kancelář Sněmovny si stojí za tím, že ukrajinským uprchlíkům pomohla dostatečně a zajistila pro ně ubytování, stravování a finance. Teď ale chce, aby se běženci ze sněmovní chaty v Harrachově vystěhovali.

"Kapacita provozně-účelového zařízení v Harrachově je ukrajinskými uprchlíky v posledních týdnech využívána na přibližně 42 procent, tedy ani ne z poloviny. A víme, že podobná státní zařízení poskytující humanitární pomoc jsou na tom obdobně. Jako racionální řešení tedy považujeme tyto ubytovací možnosti spojit," zdůvodnila své kroky kancelář.

[chooze:article;value:477834]

Reportéři TV Nova se chtěli na názor a případný návrh řešení zeptat i samotných poslanců. Z řad koalice se jim ale k tématu téměř nikdo nechtěl vyjádřit. "Toto nejlépe zodpoví pan kancléř, předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová či ministerstvo vnitra. My k tomu komentář dávat nebudeme," sdělili Piráti. Pekarová Adamová je předsedkyní TOP 09.

"Věc je primárně v řešení kancléře Poslanecké sněmovny. Poslanecký klub ODS není ve věci nijak kompetentní, stejně jako k jakémukoliv komentáři," uvedla zase OSD.

Jiného názoru je ale opozice, která stěhování běženců kvůli rekreaci poslanců nebo zaměstnanců Sněmovny považuje za skandální. "Je to pro mě naprosto nepochopitelné, protože to, že je pomoc vůči Ukrajincům taková, jaká je, to není zásluhou ani vlády, ani pětikoalice, ani Sněmovny. To je zásluhou rodin, krajů, obcí. A v dané chvíli se pochopitelně toto mělo ještě prodloužit a nemělo se činit to, že budou muset ukrajinské rodiny opouštět chatu," má jasno místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

"To je rozhodnutí paní předsedkyně Pekarové Adamové. Ta rozhodnutí s námi nekonzultuje. Takže je potřeba se zeptat jí. A jak tak známe paní Pekarovou Adamovou, tak ona nepřemýšlí ani o krok dopředu. Vždycky něco plácne, vždycky něco rozhodne, vždycky udělá nějaké zmatky a my ani nevíme, proč to dělá," sdělil předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

[chooze:article;value:477669]

Že by se věc měla řešit, si myslí i šéf hejtmanů. "Já už tu informaci mám od pana kolegy Půty pár dní, považuji ji za naprosto absurdní a bohužel je to prostě to, co pak lidé vůbec nechápou. Tady politické vedení Sněmovny vyzývá všechny k tomu, abychom tu situaci zvládli, abychom si vzali víc svetrů. A potom prostě lidé vidí, že poslanci nejsou ochotni odříct si dovolenou a považují za správné, že by se tohle zařízení mělo vyklidit," sdělil šéf Asociace krajů Martin Kuba (ANO). Se situací TV Nova konfrontovala i samotnou předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, neměla prý ale čas.

Podívejte se, jak plán Sněmovny okomentovala bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.