Uprchlíci z Harrachova už bydlí v novém. Přestěhovali se z chaty Sněmovny

Uprchlíci museli sněmovní ubytovnu opustit přesně týden poté, co kancléř Sněmovny TV Nova řekl, že musí také myslet na využití volného času svých zaměstnanců a běženci se mimo jiné i kvůli tomu musí vystěhovat.

Naštěstí se rodiny s dětmi nemusely stěhovat pryč z Harrachova. Pomohla totiž radnice a podařilo se nalézt ubytování poblíž. Děti tak mohou dál chodit do školy tam, kde už si zvykly. "Přestěhuje se 13 uprchlíků do nového bydlení. Zůstanou nám tam ještě čtyři lidé, kteří by na vlastní žádost chtěli do Liberce," uvedl správce chaty Sněmovny Martin Hanšl.

V neděli tak krátce po 10. hodině dopoledne maminky s dětmi sbalily kufry a tašky a přestěhovaly se do Chalupy Klášter. Ta se nachází nedaleko chaty Poslanecké sněmovny. 

[chooze:article;value:477669]

"Jsme všichni moc rádi. Dostali jsme už klíče a těšili jsme se. Za ten čas, co jsme v Harrachově, se z nás všech stala jedna rodina. Chtěli jsme bydlet všichni pohromadě," uvedla ukrajinská uprchlice Hana.

"Tolik věcí máme, každý vlastní obrovskou horu různých věcí. Nevím, jak to tam všechno dáme. Ale myslím, že to zvládneme! Tohle je ten nejmenší problém ze všech," vidí budoucnost nadějně ukrajinská uprchlice Valentyna.

Pro uprchlíky se nezmění téměř nic. Ubytování jim bude stále plně hradit Liberecký kraj a platit si budou muset jen jídlo, které měli doposud za 100 korun na osobu a den. "Libereckým krajem budou propláceny standardní příspěvky ve výši 350 korun na osobu na noc stejně jako je to u všech ostatních nestátních zařízení," řekla mluvčí libereckých hasičů Jaroslava Benešová.

Starosta i hejtman si stěžovali, že Sněmovna sice rozhodla o vystěhování uprchlíků z rekreační chaty, ale starost o ně nechala na nich. Předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová uprchlíky navštívila až poté, co jsme na kauzu upozornili sérií reportáží.

"Budou tam ale moci fungovat víc rodinně. To znamená, že si budou moci vařit sami, jak jsou zvyklí. Mají vlastně k dispozici dvě kuchyně," řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V novém bydlení mohou uprchlíci zůstat tak dlouho, jak budou potřebovat.

Česko prý rekordní příliv uprchlíků zvládá. Přijelo jich více než 600 000:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.