Upřednostnili plod před těhotnou ženou? Dorota zemřela vinou lékařů, věří rodina

Dorota se ve svých 33 letech těšila na narození prvního potomka. Když jí ale ve 20. týdnu těhotenství praskla plodová voda, musela urychleně do nemocnice. Zdravotní stav ženy se rychle zhoršoval. Selhávaly jí orgány, až nakonec utrpěla septický šok. Právě ten byl podle příbuzných příčinou smrti. V noci na 24. května Dorota vydechla naposledy, informuje portál wyborcza.pl.

Nemocnice upřesnila, že během hospitalizace matky zemřel i plod. Podle medializovaných informací přitom existuje podezření, že lékaři čekali, až zemře. Teprve poté měli začít zachraňovat život Dorotě.

Rodina kvůli možnému pochybení lékařů podala na nemocnici trestní oznámení. Případu se chopila právnička, která již podobný případ v Polsku řešila.

[chooze:article;value:489777]

​Vedení nemocnice bez bližších podrobností uvedlo, že těhotenství ženy provázely velké komplikace. Příbuzným zesnulé pacientky vyjádřilo soustrast. "Je to obrovská tragédie," uvedl ředitel zařízení Marek Wierzba.

Jak upozorňuje portál tvnoviny.sk, o případ se zajímají také organizace, které bojují za práva polských žen na interrupce. Připomínají, že podle dostupných vědeckých studií se riziko úmrtí těhotné ženy po úniku plodové vody zvyšuje. Vyčkávání proto pacientku přímo ohrožuje na životě. Upozorňují také, že Polsko pro přísný interrupční zákon upřednostňuje život plodu před životem těhotné ženy.

Zákon umožňuje provádění interrupcí jen v případech, kdy těhotenství ohrožuje život, zdraví či duševní stav matky, nebo když je těhotenství výsledkem zločinu jako znásilnění či incest.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.