Úřad chce zdražit elektřinu. Dodavatelé řekli, jak se to promítne do záloh

Nepříjemné překvapení v podobě návrhu ERÚ, který by zvýšil regulovanou složku cen elektřiny o 71 procent, zarazilo koncové odběratele i vrcholné politiky. Zvýšení by mohlo znamenat zdražení elektřiny až o zhruba 1 400 korun včetně DPH.

Zaskočení byli však i dodavatelé energií, kteří právě chystají ceníky elektřiny na příští rok. Velká část z nich snižuje ceny, kvůli potenciálně vyšší regulované složce ale nejspíš nepůjde o tak velkou slevu, jak by si přáli.

Podle návrhu se musí ještě zařídit například PRE, která ceníky na příští rok zveřejní až koncem listopadu. "V tuto chvíli jde skutečně jen o návrh, podle kterého se předem nezařizujeme, to by bylo unáhlené. Zatím ale předběžně počítáme s poklesem cen o přibližně tři procenta pro domácnosti a drobné podniky," řekl TN.cz mluvčí PRE Karel Hanzelka.

[chooze:article;value:527872]

Podobně je na tom i Lama Energy, která rovněž se sestavováním ceníku radši počkala. "Jelikož návrh ERÚ je čerstvá záležitost, tak tyto změny se ještě neprojevily do ceníků pro příští rok. Ceníky budeme vydávat na konci listopadu," uvedl marketingový ředitel Lama Energy Jakub Tobiáš.

Oproti tomu ČEZ už má jasno. Ceník, který je sestavený už na rok 2024, počítá s levnějšími tarify než loni. Z ceníku uveřejněného na stránkách ČEZu vyplývá, že obchodní část ceny elektřiny bude činit 4 792 korun za megawatthodinu.

To je ale pouze jedna část ceny. Regulovanou část totiž dodavatelé neovlivní. "Pokud se bavíme o vzrůstu v regulované části, tak to neznamená, že o tolik vzroste i faktura. Nyní je regulovaná část asi 40 procent celkové ceny. Cenová složka v průběhu roku klesala, což je výborná zpráva. Díky tomu se pro většinu zákazníků ČEZu, kterých jsou zhruba dva miliony, ceny nezmění. Některým budou dokonce klesat," upozornil mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Jak přesně se však regulovaná část do skutečné ceny promítne, zatím ČEZ říct nedokáže i proto, že konečná podoba regulované části se bude teprve projednávat. "Čekáme na regulovanou část, jejíž konečnou podobu ohlásí ERÚ na konci listopadu. To se děje každý rok," dodal Gazdík.

[chooze:article;value:527980]

Nový ceník od 1. prosince zavádí také innogy. Tam bude cena elektřiny dosahovat 4 224 korun za megawatthodinu. Oproti loňsku, kdy cena atakovala 5tisícovou hranici cenového stropu, jde tak o snížení o 776 korun.

Obavy z dramatického zdražování tak mají být i u klientů innogy zbytečné. "Myslím si, že tam budou oproti loňsku rozdíly v řádu jednotek procent, co se týká měsíčních plateb, ale je to v tuto chvíli předčasné," odhaduje mluvčí innogy Martin Chalupský.

Obě firmy, které už své ceníky zveřejnily, nabízejí kromě standardního tarifu také řadu specializovaných. Cenově je však mezi standardem a jinými tarify rozdíl pouze ve stálých měsíčních platbách. U specifických tarifů, jako je například Akumulace 8 a 16 nebo Přímotop, které jsou určené převážně pro vytápění, jsou tyto platby nižší.

I Centropol prohlašuje, že zásadní zdražení se konat nebude. "Ceny, které lidé uvidí ve vyúčtování za příští rok, nebudou vyšší o více než dvě procenta letošních cen. U domácností, které bydlí v rodinných domcích, to bude dokonce méně než jedno procento," přislíbil mluvčí Centropolu Jiří Matoušek.

[chooze:article;value:527915]

A optimismem nešetří ani E.ON, byť také ještě nemá ceník na příští rok připraven. "Regulovanou složku cen elektřiny jinak neovlivníme, ale u té neregulované části jsme letos už dvakrát snižovali ceny, a to v únoru a v říjnu. Celkem jsme tak zlevnili asi o třetinu. Odhadujeme, že u drtivé většiny našich klientů nebude potřeba přistupovat k jakémukoliv zvyšování záloh," uvedl mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Navýšení regulované složky cen elektřiny navrhl v pondělí ERÚ. V tuto chvíli se jedná pouze o návrh, o kterém budou dodavatelé s ERÚ jednat. Jak bude skutečná výše regulované složky vypadat, bude jasné až na konci listopadu.

​Na přehled tarifů dodavatelů, kteří už své ceníky za rok 2024 zveřejnili, se můžete podívat zde:

​Fiala slibuje, že elektřina zdraží jen málo. Za všechno prý může Babiš (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.