Úřad hlásí výpadek důležitých léků. Některé neseženete několik měsíců

Několik důležitých léků bude v nejbližších dnech a týdnech chybět v lékárnách po celém Česku. Jejich seznam zveřejnil na svých webových stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). U tří z nich mají být dodávky obnoveny až v září (viz tabulka níže). Ústav uvádí, že výpadky u všech těchto léčiv nastaly z výrobních důvodů.

Ještě do příštího týdne budou nedostupné tablety Kapidin v balení 10 mg. Léky potřebují pacienti, kteří trpí vysokým krevním tlakem.

[chooze:article;value:555553]

​Do poloviny června očekává SÚKL výpadek léku Aripiprazole Zentiva v 15miligramovém balení. Tento lék je předepisován pacientům, u kterých lékař zjistil schizofrenii. Přípravek je určený dospělým a dospívajícím ve věku 15 let a starším. Pomáhá pacientům s bipolární poruchou a užívá se k prevenci nové manické epizody u dospělých. Na trhu by se měl opět objevit 14. června.

Dalším přípravkem, který bude na tuzemském trhu nějakou dobu chybět, je Argofan v balení 75 mgJde o antidepresivum, které se používá například k léčbě depresí a dalších onemocnění, jako je třeba úzkostná porucha. Je určen pro dospělé pacienty. Na trhu má být zase dostupný 13. září

​Od 3. června nebude v lékárnách k sehnání přípravek Carboplatin Accord v balení 10 mg. Jde o koncentrát pro přípravu infuzního roztoku. Používá se při léčbě karcinomu vaječníků. Dodávky mají být obnoveny v polovině července.

Měsíc a půl budou pacienti a lékárny postrádat lék Solifenacin G.L.Pharma v balení 5 mg. Přípravek je určený k léčbě příznaků stavu zvaného hyperaktivní močový měchýř. "Přerušení dodávek potrvá od 14. 6. 2024 do 31. 7. 2024," upřesnil na svém webu SÚKL.

Seznam dalších léků, kterých se týkají změny v distribuci, najdete ZDE.

Lék se musí dostat do každé lékárny a ke každému pacientovi. Když ne, zasáhneme, prohlásil v dubnu Válek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.