Úřad v Královéhradeckém kraji rozhodne o lovení vlků. Mohli by se střílet

Výjimku, která má platit deset let, nyní projedná odbor životního prostředí a zemědělství v Hradci Králové. Střílení má být nejzazším řešením v případě, že konkrétní vlk bude opakovaně útočit na zabezpečená stáda či ohrožovat zdraví a život lidí. Podmínkou by bylo konstatování ochránců přírody, že žádné jiné metody nefungovaly. Dokument zveřejnil kraj na svém webu.

"Výzkumný institut ochrany genofondů své podání odůvodnil tím, že přes veškerá provedená preventivní opatření může nastat krizová situace, která bude vyžadovat adekvátní a rychlé řešení, které musí být předem připravené po administrativní i praktické stránce," napsal úřad v odůvodnění.

[chooze:article;value:494962]

Před případnou střelbou by se ale nejdříve plašili například střelbou do vzduchu, používáním elektronických plašičů či střílením projektilu. Další možností, která by přišla ještě před lovem, by bylo uspání šelmy, nasazení telemetrického obojku nebo transport na předem danou lokalitu, případně do určeného zařízení.

Ekologům se možné střílení vlků dlouhodobě nelíbí. Efektivnější je podle hnutí DUHA prevence před útoky, zejména pomocí pasteveckých psů nebo zradidel (flader) či jejich novější podoby v kombinaci s elektrickým ohradníkem.

Češi se spojili a pomohli. Vlk Bubla se vrátil do přírody(2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.