Úřad vyzval žadatele o dávky, aby doložili příjmy. Lidé se snadno vyhnou frontám

Příjemci dávek musí dokládat rozhodné příjmy a v případě příspěvku na bydlení i náklady související s bydlením vzniklé a uhrazené za třetí kalendářní čtvrtletí 2023 proto, aby jim nárok na ně nezanikl.

"Zároveň se také na základě těchto podkladů promítne do výše už poskytovaných dávek případné zvýšení nákladů na bydlení, například v souvislosti se zdražením energií nebo poklesem příjmů," vysvětlila na webu mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

[chooze:article;value:519495]

U přídavků na dítě a zvýšeného příspěvku na péči i nadále platí povinnost doložit rozhodné příjmy vždy za uplynulé čtvrtletí. V případě příspěvků na bydlení se příjmy a náklady dokládají dvakrát do roka.

Dokumenty je třeba Úřadu práce ČR doložit nejpozději do 31. 10. 2023, aby se výplata dávky nezastavila. Nejpozději je to však možné do konce čtvrtého čtvrtletí, tedy do 31. 12. 2023, aby nárok na ni nezanikl.

"Nejjednodušší a nejrychlejší forma komunikace s Úřadem práce ČR je ta elektronická, například prostřednictvím nástrojů Identity občana nebo datové schránky. Klienti vyřídí vše z pohodlí doma, a navíc ušetří spoustu času," poradil generální ředitel úřadu Daniel Krištof.

Lidé nadto s úřady mohou komunikovat elektronicky nejen v případě žádostí o dávky a dokládání různých potřebných dokumentů, ale také v případě žádostí o zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání nebo podporu v nezaměstnanosti.

[chooze:article;value:507614]

Formuláře je možné zaslat hned několika způsoby. "U vybraných dávek umožní webové aplikace odeslat zjednodušenou on-line žádost před Identitu občana (tedy například přes Bankovní identitu, eObčanku, Mobilní klíč eGovernmentu či třeba NIA ID) nebo datovou schránku. Pokud se klienti rozhodnou vyplnit standardní žádost, pak ji mohou zaslat elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem, datovou schránkou, poštou (s vlastnoručním podpisem) nebo odevzdat na podatelně příslušeného pracoviště Úřadu práce ČR," popsala Beránková.

V případě výplat pak doporučuje Úřad práce ČR zvolit možnost zasílání peněz rovnou na bankovní účet klienta.

Změny u rodičovského příspěvku mohou znamenat problémy s kapacitou školek. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.