Úřad zastavil dotace nemocnici v Jihlavě a na Ústecku. Jde o stovky milionů korun

V jihlavské nemocnici zatím nikdo neví, jak to dopadne s prověřováním více než 80 evropských projektů z posledních měsíců. V kauze údajně zmanipulovaných veřejných zakázek totiž figuruje i zdejší exředitel Lukáš Velev. 

Prověřovat se budou projekty za zhruba 310 milionů korun, čeká se na jejich proplacení. Nemocnice má na ně půjčky. 

"Samozřejmě pokud by nedošlo k proplacení těch všech projektů, které jsme za poslední měsíce v naší nemocnici měli, tak by to problém byl. Dva jsou problematické," řekla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

[chooze:article;value:532582]

​Má jít o projekty týkající se rozvoje laboratorních kapacit a modernizace zdravotní péče celkem za desítky milionů. Problémy s pozastavenými projekty řeší i v ústeckých nemocnicích. "Zastavili jsme financování projektů Krajské zdravotní a jihlavské nemocnice z evropských zdrojů. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj měly získat celkem 959 milionů korun," sdělila Veronika Hešíková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj.

Obvinění měli ovlivňovat výběrová řízení na dodavatele zdravotnického materiálu. Z každé zakázky měli inkasovat deset procent a peníze, nejméně 25 milionů korun, si pak v hotovosti rozdělit.

Ve vazbě skončili ředitelé obou zdravotnických zařízení, dvojice podnikatelů dodávajících zdravotnické vybavení a údajný organizátor celé skupiny. Zbylých pět lidí je vyšetřováno na svobodě. Všem hrozí až desetileté vězení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.