Úřad zjistil vážný nedostatek Armády ČR. Chybí důležité chemické vybavení

"Ministerstvo obrany (MO) v letech 2018 až 2022 nezajistilo potřebnou obměnu a modernizaci vybavení chemického vojska Armády ČR (AČR). Z 12 plánovaných akcí zrealizovalo pouze tři, z toho jednu jen částečně," upozornil NKÚ v tiskové zprávě.

Ministerstvo podle úřadu například nenakoupilo chemické rozstřikovací automobily, dekontaminační prostředky, vozidla pro odběr nebezpečných látek nebo protichemické izolační oděvy.

"Důsledkem je, že kvůli svým omezeným schopnostem nemůže chemické vojsko komplexně podporovat činnost bojových jednotek AČR," varoval úřad. Zároveň resort jen částečně plní některé cíle výstavby schopností sil NATO. K těm se přitom resort zavázal, upozornil NKÚ.

Ministerstvo nedokončilo 75 procent plánovaných nákupů. Nemůže si přitom podle úřadu stěžovat na nedostatek prostředků. Roční investiční výdaje resortu se totiž v kontrolovaném období zvýšily o více než 226 procent. Na splnění 12 plánovaných akcí mělo navíc schváleno čerpání 6,8 miliardy korun ze státního rozpočtu.

[chooze:article;value:543484]

Už v roce 2016 se mělo například původně začít s obměnou protichemických izolačních oděvů. "Avšak ani po sedmi letech nebylo MO schopno tyto oděvy, určené k ochraně specialistů chemického vojska, pořídit. V době ukončení kontroly je plánovalo nakoupit do konce roku 2025. Být vybaven protichemickými oděvy je přitom nezbytnou podmínkou úspěšné certifikace jednotek AČR vyčleňovaných do pohotovostních sborů NATO," upozornil úřad.

Dalším problémem je nákup nových chemických rozstřikovacích automobilů ACHR-90. Ty měly být původně pořízeny v letech 2022 až 2023, ministerstvo však nákup odložilo na roky 2028 až 2030.

"Jak tyto automobily, tak i protichemické izolační oděvy jsou součástí vybavení používaného při nasazení chemického vojska AČR do akcí integrovaného záchranného systému (IZS). Místo nových vozidel se tak pro IZS vyčleňují staré automobily, kterým skončila životnost již před mnoha desítkami let," vysvětlil úřad.

Náklady vyšší o stovky procent

Zároveň NKÚ zjistil nedostatky i pořízení lehkých obrněných vozidel radiačního, chemického a biologického průzkumu. Původně jich v roce 2015 plánoval resort koupit 14, o rok později zásadně změnil požadavky a rozhodl se nakoupit 40 párů vozidel. Náklady se tak zvýšily o 522 procent z 860 milionů na 5,4 miliardy korun. 

"Tento krok MO nezdůvodnilo. Podle NKÚ nepostupovalo MO při realizaci akce v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech ani v souladu se zákonem o finanční kontrole. Mimo jiné proto, že se nezabývalo tím, zda poskytnutí zálohy dodavateli je ekonomicky výhodné. Celkem MO na zálohách zaplatilo téměř 4,6 miliardy korun, tedy 89 procent z kupní ceny," zdůraznil úřad.

[chooze:article;value:539369]

NKÚ má problém i s výstavbou Centra biologické ochrany Těchonín. "Byla zahájena v roce 2001 s tím, že skončí do roku 2005. Poté se termín posunul na rok 2022," připomněl úřad.

Nyní ministerstvo plánuje dokončit výstavbu v roce 2027, kdy by mělo dobudovat budovu pro vědu a výzkum. "Ten je nezbytný k naplnění dvou statutárních funkcí centra, které v současnosti nejsou plněny. Dosud není prováděn biologický obranný výzkum a laboratorní diagnostika biologických agens (např. bakterií, virů či hub) zneužitelných k bioterorismu nebo k přípravě biologické zbraně," upozornil úřad.

Centrum tak není plně využité. "NKÚ proto vyhodnotil peněžní prostředky státního rozpočtu ve výši 3,7 miliardy korun vynaložené do konce roku 2022 na CBO Těchonín za omezeně účelné. NKÚ zjistil, že v centru nebyl v letech 2014 až 2022 hospitalizován žádný pacient. MO část jeho kapacity využívá pro vojáky v karanténě, kteří se vrátili z epidemiologicky rizikových oblastí," doplnil úřad.

Pomůže loni přijatý zákon, míní ministerstvo

"Podtrhuje problém, jakým je pro armádu nedostatečné a nepředvídatelné financování, jehož důsledkem je i obměna vybavení chemického vojska. Loni přijatý zákon o financování obrany, který stanovuje výdaje na obranu ve výši dvou procent HDP, dlouhodobé stabilní plánování umožňuje," uvedlo o zprávě NKÚ ministerstvo.

Zdůraznilo, že úřad nezjistil porušení rozpočtové kázně ani zákona. "Nečerpání peněžních prostředků na financování potřeb chemického vojska neohrozilo deklarované schopnosti v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení," sdělilo ministerstvo.

Resort také upozorňuje na změnu bezpečnostní situace. "Ministerstvo tedy realizovalo investiční akce podle stanovených cílů a dostupných peněz. Situaci v kontrolovaném období, které spadá většinově do předchozího volebního období, významně ovlivnila i koronavirová pandemie," napsalo ministerstvo.

[chooze:article;value:542781]

V případě nákupu 40 párů vozů šlo o reakci na navýšení rozpočtu. Více vozů bylo podle resortu potřeba.

Na dostavení CBO v Těchoníně zase není podle ministerstva dost peněz. "Nyní se počítá s uzavřením smlouvy v nejbližších měsících a s následným zahájením výstavby. CBO není a nebylo postaveno pro běžný provoz, ale pro případ závažné krize. Tedy fakt, že v něm ještě nebyl hospitalizován pacient, je spíše pozitivní konstatování než kritické sdělení. V případě potřeby je ale centrum podle nachystaných plánů připraveno ke spuštění," poznamenalo.

Metnar se závěry NKÚ nesouhlasí

"Závěr NKÚ nereflektuje změny bezpečnostního prostředí a s tím související operační potřeby Armády ČR, které se měnily a prioritizovaly dle požadavků Armády ČR," reagoval na dotaz TN.cz poslanec Lubomír Metnar (za ANO), který byl po většinu kontrolovaného období ministrem.

"Rovněž tak tvrzení, že byl dostatek finančních prostředků, je zavádějící. Přestože jsme navyšovali rozpočet resortu obrany a nastartovali modernizaci armády, rozpočet byl napnutý a vždy maximálně vyčerpán," prohlásil.

"Výstavba chemický vojsk je odbornou záležitostí Armády ČR a ta si za naše období vždy stanovovala priority modernizace. Nevím o tom, že by to byla ze strany armády priorita a vypadá to, že ani dnes to není to prioritou, kdy se odkládají zmíněné akvizice až na rok 2028, přestože v roce 2024 došlo ke skokovému nárůstu rozpočtu a v roce 2023 k aktualizaci Koncepce výstavby Armády ČR," doplnil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.