Úřad zveřejnil informaci o dávce na pohřby. Od lidí to schytal

Ministerstvo práce a sociálních věcí informovalo o výši takzvaného pohřebného. Dávkou přispívá na náklady spojené se zajištěním pohřbu. Lidem se ale výše příspěvku zdá značně nedostatečná.

Pohřebné je jednorázová dávka, která nezávisí na výši příjmu dané rodiny. Její výše je pro všechny stejná. Činí pět tisíc korun. To někteří lidé označují jako "almužnu".

Lidi tak výše příspěvku spíše pobouřila, než že by ji považovali za skutečnou pomoc. "To je k smíchu," reagovala jedna z uživatelek na sociálních sítích. "Však nejlevnější, nejobyčejnější pohřeb vyjde na 30 tisíc," dodala.

A nebyla příliš daleko od pravdy. Na základě ceníků uvedených na stránkách některých pohřebních služeb se cena pohřbů s obřadem pohybuje přibližně od 24 500 korun.

[chooze:article;value:475131]

​Další z uživatelů na informaci reagoval s humorem a napsal, že se rozhodl uchýlit k poměrně netradičnímu způsobu řešení situace. "Tak asi se stačím někde zakopat," zavtipkoval.

"To je tak na lopatu a pytel vápna," zareagoval poťouchlým komentářem další z uživatelů. Podle lidí by přitom stačilo, kdybychom žili na "normální životní úrovni".

"Jsou příspěvky snad úplně na vše. A samozřejmě na ně obyčejní lidé, kteří nejvíce přispívají do státní kasy, nedosáhnou," zhodnotila další uživatelka. "Radši motivujte nepracující, aby šli do práce," doporučila vládě.

[chooze:article;value:477951]

​Nárok na dávku má přitom každý, kdo vypravil pohřeb nezaopatřenému dítěti nebo rodiči nezaopatřeného dítěte. A to v případě, že zemřelá osoba měla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR.

Podle informací úřadu vzniká nárok také tehdy, došlo-li k potratu nebo k umělému přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů podle zákona o umělém přerušení těhotenství. Pokud se na pohřbu podílelo více lidí, vyplácí se dávka jen jednou, a to té osobě, která o ni požádá jako první.

Rostou už i ceny smutečních obřadů. Lidé místo kremací volí pohřby do země:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.