Úřady hledají majitele čtyř milionů korun. Už brzy propadnou státu

Druhý pilíř důchodového spoření, který zavedla v roce 2013 vláda Petra Nečase (ODS), byl o tři roky později ukončen. Zrušil jej totiž následující kabinet. V roce 2017 pak nevypořádané finance účastníků penzijní společnosti převedly na finanční správu.

"Finanční úřady se aktivně snažily a stále se snaží kontaktovat občany, kteří si ve druhém důchodovém pilíři spořili a zatím nepožádali o vyzvednutí svých úspor. Ke středě evidujeme bezmála 1 000 účastníků důchodového spoření s naspořenými prostředky v celkové výši téměř 4 100 000 korun," řekla TN.cz generální ředitelka Finanční správy ČR Simona Hornochová.

[chooze:article;value:514991]

Bývalí účastníci důchodového spoření si o vyplacení peněz mohou zažádat nejpozději do konce roku 2023 u příslušného finančního úřadu podle místa trvalého bydliště. Následně budou totiž finance v souladu se zákonem převedeny do státního rozpočtu.

"Většina účastníků má na účtech druhého pilíře u finančních úřadů uložené prostředky do 200 korun. Najdou se ale i případy přesahující 100 tisíc korun, propadnutí takové částky by jejich majitele po Novém roce určitě mrzelo," upozornila Hornochová.

Pro vyplnění žádosti mohou lidé využít webovou aplikaci nebo vzorovou žádost, která je dostupná na stránkách správy.

Finanční úřad pak přeplatek následně vrátí do 30 dnů od podání žádosti. "Pokud si nejste jistí, zda finanční úřad ve vašem případě takové prostředky eviduje, kontaktuje vaše územní pracoviště," vyzval Tomáš Weiss z Generálního finančního ředitelství.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou české důchody druhé nejlepší v Evropské unii (EU). Podívejte se na rozhovor (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.