Úřady jsou přetížené. Běžným lidem i úředníkům ale může pomoci e-úředník

Větší vstřícnost úředníků, kratší čekací doba nebo urychlení výsledku různých jednání – to jsou nejčastější přání lidí, kteří mají s úřady čas od času co do činění. Třeba správy sociálního zabezpečení jsou nyní zavaleny žádostmi o důchod od těch, kteří odešli do penze koncem loňského roku. Zákonná lhůta na vyřízení žádosti jsou tři měsíce. Aktuálně stíhají úřady vše vyřídit v průměru za 99 dní.

A když úředník pracuje ve stresu a práce mu spíš přibývá, může selhat. Například pražský magistrát před časem vyžadoval po panu Horváthovi zaplacení pokuty za rychlou jízdu. Jenže v době, kdy měl jet rychle v Praze, byl pan Horváth se svým autem prokazatelně ve 150 km vzdáleném Nejdku. Registrační značka na kamerovém záznamu nebyla dokonale čitelná, a tak si ji úředník domyslel. Pan Horvát přitom není sám, kdo se chybou úředníků dostal do problémů.

Už koncem tohoto roku by ale lidi na úřadech mohl obsluhovat takzvaný e-úředník. Jde o chytrý samoobslužný kiosek podobný bankomatu, který dokáže vybírat třeba místní poplatky a daně. Vydávat pak umí například kartičky do knihovny či na MHD a stejně tak i peníze – jako klasický bankomat. Pracuje navíc 24 hodin denně a stačí mu jen připojení k elektřině a internetu.

[chooze:article;value:497915]

"Tento stroj může být naprosto univerzální. Poslouží jak velkému městu, které chce třeba ulehčit občanům a zbavit je front na nějaké poplatky, tak malým obcím, kde může do budoucna nahradit plně výkon veřejné správy," tvrdí výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Elektronický úředník se dá ovládat velmi jednoduše. Stačí přiložit osobní doklad – občanku nebo pas – a celá akce se rozjede. Ve chvíli si tak můžete sjednat třeba svoz komunálního odpadu.

Robotický úředník zvládne i vybírání pokut, přijímání poplatků za psa nebo přijme daňové přiznání. Propojí lidi i s policií a kafíčko nebo čokoládu za to rozhodně nechce. A pokud si člověk nebude vědět rady, pomůže mu umělá inteligence nebo se připojí živý úředník z centrály.

[chooze:article;value:499356]

"Musíme se nejdříve seznámit s tím, jak to funguje, jaké jsou finanční náklady, ale myslím si, že klidně dva nebo tři by se v Chrudimi uživili," hodnotí vynález starosta města za ANO František Pilný. "Je to další možnost pro toho, kdo třeba doma nemá špičkové vybavení, jak využít online služby. Stačí dojít k tomuhle terminálu," dodává.

Samoobslužný platební terminál nahrazující úředníky nedávno zprovoznila i radnice Prahy 1. Poplatky tam můžete zaplatit třeba platební kartou nebo chytrými hodinkami.

Zavedení robotických úředníků by měla zvážit i vláda, které se dosud nepodařilo snížit jejich počty.  Stále jich je přes 75 tisíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.