Úřady komplikují homosexuálům život. Registrovat se mohou jen někde

Že homosexuální a heterosexuální páry nemají stejná práva, ukazuje i problematika uzavírání registrovaných partnerství. Stát totiž při uzavření svazku klade gayům a lesbám v mnoha ohledech více překážek, než je tomu u svateb.

"Chtěli jsme se s přítelem vzít na jednom krásném zámku v Jihomoravském kraji. Oslovili jsme proto matriku Brno-střed, která má uzavírání registrovaných partnerství v tomto kraji na starosti. Z paní matrikářky ale nakonec vylezlo, že je to příliš daleko od Brna a že mají cesty za město stejně zakázané," popsal problém čtenář TN.cz

Na rozdíl od většiny párů nemohou gayové a lesby jednoduše oslovit úřad tam, kde se rozhodnou mít obřad. Registrované partnerství může totiž uzavřít vždy jen jedna matrika v kraji. Většinou v krajském městě.

[chooze:article;value:472312]

Mnohem více tak záleží na vůli a časových možnostech úředníků. Podmínky si přitom mohou tyto matriky nastavit podle sebe. Zatímco někde jezdí matrikářky po celém kraji, jinde můžete do svazku vstoupit jen a pouze v krajském městě, případně v jeho bezprostředním okolí.

"Dříve jsme jezdili i dále, ale z časových důvodů jsme to museli zrušit. Ty delší dojezdové časy nám blokovaly termíny pro další svatby, takže jsme to museli omezit jenom na náš matriční obvod," vysvětlovala vedoucí jihlavské matriky Veronika Mašová.

"Máme ty obřady normálně zařazené v tabulce mezi svatbami, takže je dojezdová vzdálenost dána hlavě tím, kolik je tam v daném termínu svateb. Ale třeba v zimních měsících by asi nebyl problém vyjet někam dál. Je to hlavně o domluvě," říká pak Elena Kovaříková z matriky ve Zlíně.

[chooze:article;value:474719]

Ani běžné svatby nemohou ženich s nevěstou pořádat kdekoliv. Příslušný úřad musí vždy místo odsouhlasit. Pro gaye a lesby je to ale mnohem těžší. Matriky totiž běžně obsluhují jen jedno město či jeho blízké okolí. Na úřadech pověřených uzavíráním registrovaných partnerství se ale často nic nezměnilo.

Jsou ale místa, kde si umí poradit. Například v Pardubicích mají pro registrovaná partnerství vyhrazené pátky. V Kladně, které má na starosti Středočeský kraj, pak mají jednu matrikářku, která se homosexuálním sňatkům věnuje přednostně.

"Jezdíme po celém kraji a je to hrozně oblíbené. Máme tady hromadu krásných fotek z těch obřadů. Třeba z Konopiště," popsala své zážitky kladenská "specialistka" Jaroslava Vrňáková. Dodává ale, že je to zvláště v létě časově i fyzicky náročné.

[chooze:article;value:474727]

Někdy je to ale prostě o postoji úředníka. Po oslovení vedoucí brněnské matriky vyšlo najevo, že i tam je problém hlavně v počtu pracovníků a nedostatku jejich času. Přesto se jedna z matrikářek odmítala o výjezdu mimo město bavit.

Matrikářka z Hradce Králové pak redakci TN.cz dokonce řekla, že jim pořádání obřadů mimo město zakazuje zákon. To však není pravda. "Registrující matriční úřad přijímá prohlášení na místě, které k tomu určí ve svém správním obvodu. Správním obvodem je v tomto případě území daného kraje," řekla redakci TN.cz mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Ministerstvo podle ní o problému ví a pracuje na jeho řešení. "Novela zákona o matrikách, která byla aktuálně předložena vládě, ruší kategorii registračních úřadů. Do registrovaného partnerství tak bude možné podle tohoto návrhu vstoupit před kterýmkoli matričním úřadem," tvrdí Malá.

Manželství lidí stejného pohlaví? Miloš Zeman má o návrhu zákona jasno: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.