Úřady musí přezkoumat desítky léků. Mohly kvůli nim zemřít stovky lidí

Informaci, že britský úřad pro kontrolu léčiv musí přezkoumat velkou skupinu léků proti depresím, přinesl deník Independent. Podle jeho informací je mezi nimi i Prozac, který je předepisován milionům pacientů po celém světě. Obsahuje fluoxetin, tedy účinnou látku, která je podle českého úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) obsažena i v lécích Fluzak, Deprex nebo Magrilan. 

Podle deníku úřady budou prověřovat ale i další nejčastěji předepisovaná antidepresiva, celkem se má jednat o více než 30 léků. Důvodem je podezření na souvislost se stovkami případů sebevražd a sebepoškozování u pacientů, kteří je užívali. "Úřad se bude zabývat účinností současných varování před vedlejšími účinky," uvádí Independent s odvoláním na dopis od britské ministryně pro duševní zdraví Marie Caulfieldové. 

[chooze:article;value:552443]

​Od roku 2000 britské úřady obdržely více než 500 záznamů o úmrtí souvisejících s užíváním antidepresiv, sebepoškozování a sebevražedných myšlenkách. Přestože to není považované za běžné, vedlejší účinky mnoha antidepresiv zahrnují právě i sebevražedné sklony. 

"Jestliže trpíte depresí či úzkostnými stavy, můžete někdy uvažovat o sebepoškození nebo sebevraždě. Tyto myšlenky se mohou projevit častěji v době, kdy poprvé začínáte užívat antidepresiva. Trvá totiž určitou dobu, než tyto přípravky začnou působit, obvykle přibližně dva týdny, ale někdy i déle," píše se například v příbalovém letáku u antidepresiva Cipralex. Podobná varování obsahuje ale i mnoho dalších výrobků. 

Debatu ve Velké Británii otevřel právě deník Independent, který začátkem května publikoval článek s výpovědí matky, jejíž dcera si po dvou týdnech užívání antidepresiv vzala život. Přestože předtím neměla žádné duševní problémy, po komplikovaném porodu ji začaly sužovat úzkosti, a tak jí lékař předepsal lék Mirtazapin. Její tělo poté, co spáchala sebevraždu, našla její matka Lynn. 

[chooze:article;value:532963]

​Přestože v mnoha případech je užívání antidepresiv nezbytné, řada odborníků upozorňuje na problém nedostatku alternativ v podobě psychologické a sociální podpory. "Nadměrné předepisování antidepresiv má obrovské dopady v podobě lidského utrpení, protože mnoho lidí se na nich stane závislých a pak se jich snaží zbavit," konstatoval britský poslanec Nigel Crisp. 

Spotřeba antidepresiv velmi rychle roste i v Česku. V roce 2018 web Česko v datech uvedl, že během 15 let stoupla více než 5,5krát. 

V Česku také vzrostl počet sebevražd, zejména mezi mladými lidmi. Více se dozvíte v reportáži z loňského podzimu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.