Úřady v Kolumbii varují před výbuchem smrtící sopky. Přibývá silných otřesů

Když v roce 1985 Nevado del Ruiz vybuchla, přišlo o život asi 23 tisíc lidí a kolumbijské město Armero bylo kompletně srovnané se zemí. Teď o sobě vulkán dává znovu vědět a úřady i obyvatelé se obávají, že by erupce nemusela být daleko.

"Frekvence zemětřesení se pořád zvyšuje. Nejdřív nám to připadalo normální, ale to, které jsme zažili 9. dubna, bylo jiné. Místo popela padal písek. Když padá popel, je to normální. Ale písek, to je něco jiného," popsal farmář Emerson Camargo.

[chooze:article;value:499127]

Úřady nejprve nařídily evakuaci asi 40 obyvatel. Nakonec ale své domovy muselo opustit více než 2,5 tisíce rodin. Někteří se ale rozhodli zůstat. Jsou to především farmáři, kteří se chtějí postarat o svůj dobytek. V blízkosti sopky zůstávají, i když jejich rodiny z oblasti odešly už před několika dny.

"Mám tu dobytek. Ale moje rodina se už evakuovala. Musím se postarat o svá zvířata, těch pár kusů dobytka, které tu mám. My farmáři zůstáváme tady," vysvětlil farmář Edgar Arriaza.

Sopka Nevado del Ruiz se tyčí nad Kolumbií do výšky přesahující 5000 metrů nad mořem a je součástí takzvaného ohnivého kruhu. Tedy oblasti v Tichém oceánu, kde se nacházejí jedny z nejaktivnějších a nejnebezpečnějších sopek světa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.