Úřady začaly vydávat voličské průkazy. Zažádat o ně je možné nově i on-line

Už 13. a 14. ledna čeká Čechy první kolo voleb prezidenta republiky. Volit hlavu státu mohou lidé nejen v místě svého trvalého bydliště, ale v jakékoli volební místnosti v Česku nebo v zahraničí.

Zapotřebí je k tomu jen voličský průkaz. O ten voliči musí zažádat na úřadu své domovské obce. A nově to lze i on-line.

[chooze:article;value:481755]

"V elektronizaci státní správy nás čeká ještě hodně práce. Možnost požádat o voličský průkaz on-line bez nutnosti cokoliv složitě vyplňovat ale považuji za skvělou věc a výrazný posun oproti minulé volbě prezidenta," uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Zapotřebí je pouze doložit, že dotyčný člověk má trvalé bydliště v Česku, a mít datovou schránku fyzické osoby propojenou s Portálem občana.

Lidé se však nemusí obávat, že by měli problém se do portálu přihlásit. Je to možné totiž i v případě, že jej dosud nevyužívali. Jde to přihlašovacími údaji datové schránky, nebo přes bankovní identitu.

"Po přihlášení už je jen na vás, zda si přejete průkaz vyzvednout na obecním úřadu v místě trvalého bydliště, zaslat na svou adresu v Česku, nebo v zahraničí, případně na zastupitelský úřad, kde chcete volit," vysvětlila mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Žádost je ale nutné odeslat přes datovou schránku nejpozději sedm dní před dnem voleb.

[chooze:article;value:481588]

Osobně i písemně

O voličský průkaz je možné zažádat také písemně. Žádost však musí mít úředně ověřený podpis a je potřeba ji dodat obecnímu úřadu nejpozději do 6. ledna 2023 do 16 hodin.

Osobně lze zažádat na příslušném úřadu do 11. ledna 2023 rovněž do 16:00. Vzory dokumentu jsou k dispozici na webu ministerstva vnitra.

"Pozor. V případě vydání voličského průkazu můžete volit jen na voličský průkaz i v případě, že nakonec budete volit ve své volební místnosti. Platí také, že za ztracený voličský průkaz nelze vydat duplikát," upozornila Dlubalová.

Prezidentští kandidáti dostali svá volební čísla. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.