Úrazy, úpaly i střevní potíže. Zjistěte, co nejčastěji trápí Čechy v zahraničí

Každý rok vyrážejí tisíce Čechů do zahraničí za sluncem, oddechem, dobrodružstvím a novými zážitky. Jenže dovolená může rychle zhořknout, pokud podceníte zdravotní rizika nebo karamboly, které člověk zkrátka nepředpoví. Zlomeniny, střevní potíže, úpaly, alergie… To je jenom špička ledovce problémů, jež vás můžou na dovolené potkat.  

Některé méně vyspělé země nebo exotické destinace jsou zvýšenými zdravotními riziky známé a bez nezbytných opatření, jako je například očkování, vás do nich ani nepustí. Zatímco u těchto zemí obvykle dbáme na veškerá doporučení, u jiných destinací rizika často podceňujeme.  

Zpráv o záchranně českých turistů ze slovenských Tater nebo rakouských Alp se přitom každoročně objevují desítky. A nemusí se přitom hned jednat o méně či více závažné úrazy. V mnoha případech jde o přecenění sil a na straně druhé podcenění výbavy – oblečení, obuvi. I výšková nemoc nebo dehydratace umí překvapit nepřipravené. Bez cestovního pojištění se náklady na zásah horské služby a případné lékařské ošetření, byť jen několik desítek kilometrů od domova, šplhají do vysokých částek.  

Nepříjemné střevní potíže vás potkají nejen v Egyptě 

Zdravotní komplikace se vám pochopitelně nemusí vyhnout ani na odpočinkové dovolené u moře, kde převážnou většinu času trávíte v hotelovém resortu. Úpal, spáleniny od slunce nebo stoupnutí na mořského ježka patří mezi další časté problémy, které turisté podceňují.   

Ti, co už někdy cestovali do Egypta, pak dobře ví, jak zrádná umí být tzv. faraonova pomsta. A pokud jste o ní ještě neslyšeli, tak vězte, že je dobré mít se před ní na pozoru. Ostatně kdo by chtěl část své dovolené místo koupáním v moři trávit se zažívacími potížemi na toaletě hotelového pokoje.  

Na vině je odlišná hygiena a strava, na kterou naše tělo není zvyklé. I proto mezi základní doporučení při cestách do Egypta, Tunisu a jim podobných destinací patří pít pouze balenou vodu, nekonzumovat pouliční jídlo a vyhnout se nápojům s ledem.  

I veškeré preventivní kroky vás ale nemusí před průjmy a zvracením stoprocentně ochránit. A proto právě střevní potíže v Egyptě zůstávají jednou z nejčastějších nepříjemností, které tady čeští turisté řeší. Dokládají to i data pojišťoven. Léčbu jednoho svého klienta, kterého střevní potíže v Egyptě postihly, vyčíslily na téměř 13 tisíc korun.  

Zákeřné střevní bakterie se vám nicméně nevyhnou ani v zemích, které co do stravování a hygienických návyků považujeme za bezpečnější. Vyprávět by o tom mohli cestovatelé, kteří navštívili Španělsko, kde museli čelit silné bakteriální infekci provázené průjmem a zvracením. Jejich stav se natolik zkomplikoval, že si vyžádal hospitalizaci. Klienti si následně museli zajistit náhradní let zpět do ČR. Finální částka? Úctyhodných 49 480 Kč. Uhradila ji ale pojišťovna v rámci jejich cestovního pojištění, které si naštěstí před cestou sjednali. 

Další nepříjemností u moře bývá zánět močového měchýře. Však to znáte – sednete si v restauraci pod klimatizaci nebo si na sobě necháte mokré plavky a je to raz dva. Tahle zdravotní obtíž, na základě informací získaných od pojišťoven, může vyjít i na 12,5 tisíce korun. Výjimkou nebývá ani alergie na sluníčko, u níž se náklady na léčbu vyšplhaly na 7 288 a nezanedbatelných je i necelých 5000 za ošetření kůže spálené od sluníčka.  

Jak vidíte, lékařské ošetření a nákup léků v cizině není zrovna levnou záležitostí. A to ani v nejvyhledávanějších dovolenkových destinacích, jako jsou Řecko, Chorvatsko či Itálie, kde vám sice neodkladnou lékařskou péči v rámci tamního veřejného zdravotnictví garantuje Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), nepokryje vám však náklady na spoluúčast, jež je v mnoha zemích vyžadována, ani úhradu za ošetření v soukromých zařízeních. 

​Léky a zdravotní péče v cizině: Proč se pořádně připravit 

I když si tedy do zahraničí zabalíte plnou lékárničku a pro cesty po Evropě máte Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC), nemusí to stačit. Hlavně v turistických destinacích bývají často soukromá zdravotnická zařízení, v nichž EHIC neuplatníte. V zařízeních spadajících do systému veřejného zdravotnictví můžete v některých zemích zase narazit na méně kvalitní služby. Počítat navíc musíte se zaplacením spoluúčasti, která se pohybuje i v řádech desítek procent a výsledný účet za ošetření se vám tak může značně prodražit. Pokud navíc kvůli nezbytné hospitalizaci propásnete například zpáteční let, budete si muset na vlastní náklady zajistit náhradní, případně dopravu řešit jiným způsobem.  
 
Před všemi nevyžádanými účty spojenými se zdravotními komplikacemi vás ale může zachránit kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity pojistného krytí. Se správným cestovkem, které vás mimochodem v Evropě vyjde na pár korun na den, se nemusíte bát, že byste museli vše uhradit z vlastních úspor. Můžete se tak plnohodnotně soustředit na to nejdůležitější – uzdravení a návrat domů. 

Cestovní pojištění sice nezabrání tomu, abyste si třeba nešťastnou náhodou nezvrtnuli kotník nebo vám „nesedly” mořské plody v restauraci, ale budete mít jistotu, že vám zdravotní náklady nevysají účet.

​Jak vybrat správné cestovní pojištění 

Základním kamenem každého cestovního pojištění a jeho nejdůležitější částí jsou limity léčebných výloh. Tedy suma, do jejíž výše jste při zdravotních problémech zajištění. Pokud cestujete mimo hranice Evropské unie, třeba někam za exotikou nebo do USA, vyberte si raději cestovko, které má limity léčebných výloh neomezené.  

A kromě toho si do cestovního pojištění můžete přidat i pojištění odpovědnosti, pojištění, storna, pojištění zavazadel, rizikových sportů a tak dále. Určitě je taky dobré vybrat si pojištění s kvalitními asistenčními službami, které můžete v případě nouze kontaktovat 24/7. Na lince budete mít operátora, který vám se vším poradí, zajistí i tlumočníka, který vám pomůže třeba s domluvou v nemocnici nebo v lékárně. 

Zorientovat se v aktuální nabídce jednotlivých pojišťoven vám pomůže online srovnávač, například ten na Ušetřeno.cz. V kalkulačce cestovního pojištění si všechny pojistky hezky srovnáte podle vámi zadaných parametrů. A když najdete svého favorita, cestovní pojištění si také rovnou za pár minut a online sjednáte.  

Tak zbytečně neriskujte a přibalte do kufru kromě plavek i kvalitní cestovní pojištění. Je to investice, která se vyplatí a může vám ušetřit spoustu starostí a peněz.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.