Úředníkovi při focení spadl do vodní nádrže telefon. Nechal ji vypustit

Nepříjemnou pachuť na jazyku mají po návštěvě potravinového inspektora Rádžeše Višwase obyvatelé indického státu Čhattísgarh. Vládní úředník se v rámci své návštěvy regionu fotil přímo u velké vodní nádrže. Stačila však chvilka nepozornosti a pokojná návštěva se rázem proměnila v nepříjemný zážitek.

Višwasovi totiž při focení selfie vypadl mobil z ruky a zmizel v hlubinách vodní nádrže. Telefonu za zhruba 26 tisíc korun si však náramně cenil, proto za ním poslal tým potápěčů. Ti však ani po dlouhém hledání mobil nenašli, píše portál BBC.

[chooze:article;value:496206]

Přišla proto chvíle na radikálnější řešení. Přehrada se musela vypustit a poté, co Višwas získal patřičné povolení, nechal z nádrže vypumpovat přes 2 miliony litrů vody. Pumpy běžely několik dní, než se telefon podařilo najít. V tu chvíli ale byl už příliš poškozený a už zcela nepoužitelný, píše Guardian.

Inspektor se hájil tím, že jeho telefon obsahoval citlivé vládní informace, a proto jeho znovuzískání bylo otázkou národní bezpečnosti. Tvrdil také, že částečné vypuštění přehrady konzultoval s úřady. "Řekly mi, že pokud se vypustí metr vody, tak to nebude představovat problém a že to místním farmářům spíše prospěje, protože budou mít více vody," řekl Višwas.

Vypuštění nádrže navíc představuje pro Indii výrazný problém. Asijská země má v současnosti velké potíže se suchem a nemůže si dovolit plýtvat vodou. Letošní březen byl nejteplejším od začátku měření teplot v Indii. Množství vody, které nechal Višwas vypustit, by podle odhadů vystačilo na zavlažení 600 hektarů zemědělské půdy.

Pátá největší přehrada v Česku odhalila svá tajemství. Hladina tam v zimě klesla až o pět metrů (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.