Moderní bydlení

Úředníkovi při focení spadl do vodní nádrže telefon. Nechal ji vypustit

Nepříjemnou pachuť na jazyku mají po návštěvě potravinového inspektora Rádžeše Višwase obyvatelé indického státu Čhattísgarh. Vládní úředník se v rámci své návštěvy regionu fotil přímo u velké vodní nádrže. Stačila však chvilka nepozornosti a pokojná návštěva se rázem proměnila v nepříjemný zážitek.

Višwasovi totiž při focení selfie vypadl mobil z ruky a zmizel v hlubinách vodní nádrže. Telefonu za zhruba 26 tisíc korun si však náramně cenil, proto za ním poslal tým potápěčů. Ti však ani po dlouhém hledání mobil nenašli, píše portál BBC.

[chooze:article;value:496206]

Přišla proto chvíle na radikálnější řešení. Přehrada se musela vypustit a poté, co Višwas získal patřičné povolení, nechal z nádrže vypumpovat přes 2 miliony litrů vody. Pumpy běžely několik dní, než se telefon podařilo najít. V tu chvíli ale byl už příliš poškozený a už zcela nepoužitelný, píše Guardian.

Inspektor se hájil tím, že jeho telefon obsahoval citlivé vládní informace, a proto jeho znovuzískání bylo otázkou národní bezpečnosti. Tvrdil také, že částečné vypuštění přehrady konzultoval s úřady. "Řekly mi, že pokud se vypustí metr vody, tak to nebude představovat problém a že to místním farmářům spíše prospěje, protože budou mít více vody," řekl Višwas.

Vypuštění nádrže navíc představuje pro Indii výrazný problém. Asijská země má v současnosti velké potíže se suchem a nemůže si dovolit plýtvat vodou. Letošní březen byl nejteplejším od začátku měření teplot v Indii. Množství vody, které nechal Višwas vypustit, by podle odhadů vystačilo na zavlažení 600 hektarů zemědělské půdy.

Pátá největší přehrada v Česku odhalila svá tajemství. Hladina tam v zimě klesla až o pět metrů (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.