Úroda nebude dobrá, tvrdí zemědělci. Ničí ji hraboši i sucho

I když byly první jarní měsíce poměrně deštivé, tak v červnu nastalo velké sucho a stejně tak vidí zemědělci i červenec. S úrodou to proto podle jejich slov na některých místech nevypadá dobře. Sucho navíc svědčí hrabošům, kteří se v posledních měsících na polích opět přemnožili. Podle odhadů by některé podniky mohly mít kvůli hrabošovi výnosy menší o 30 až 50 procent.

Hrabošům letos přála mírná zima, která byla na Hané prakticky beze sněhu a bez delších období se silnými mrazy. Proto Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský už v únoru povolil na žádost zemědělců použít vyšší než běžné množství jedu do nor hrabošů. Povolení ale platilo pouze do 21. června.

[chooze:article;value:511986]

Proti aplikaci jedů se ohradili ekologové a ornitologové. Ti tvrdili, že přípravek na likvidaci hlodavců zabíjí také ptáky, především dravce a čápy. To se ale neprokázalo. Po týdnu se pesticidy beze zbytku rozpadají. Farmáři navíc nesmějí klást jedy plošně, musí je aplikovat přímo do děr.

Nyní ale výskyt hrabošů opět několikanásobně přesáhl práh škodlivosti – 200 nor na hektar. Ve Zlínském kraji je to 568, a v okolí Kroměříže dokonce 3 až 5 tisíc nor na hektar.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.