Úroky stagnují. Hypotéky zlevní nejdříve za rok, říká šéf banky

Češi kvůli ekonomické krizi utahují opasky. "Je znát, že české domácnosti omezují spotřebu, ale jsou schopné splácet své závazky. Jejich spotřeba ale v meziročním srovnání klesá o šest procent. V tuto chvíli Češi ještě žijí z rezerv, které vytvořili v minulých letech. Úspory, které mají domácnosti jako rezervu, se ale ztenčují," popsal Dusílek současnou situaci.

Do problémů se splácením hypotéky se však může dostat každý, banky na to mají jednu zásadní radu. "Kdyby se klienti bank měli dostat do problému se splácením závazků, měli by banku kontaktovat co nejdříve. Protože pak můžeme projednat individuální řešení jako prodloužení úvěru v čase a tím snížit jednotlivé měsíční splátky. Důležité je udělat to co nejdříve, banka totiž může se situací pomoci," radí generální ředitel UniCredit Bank.

[chooze:article;value:515551]

​Hypoteční trh byl v posledních měsících téměř zamrzlý, protože lidé hodně šetřili. "Zamrzlý je silné slovo, ale došlo k výraznému zpomalení. Hypotéky se poskytovaly a stále poskytují, ale je to o několik desítek procent níž oproti úspěšným rokům 2020 a 2021, kdy ale byla nízká cena peněz, takže brát si hypotéky za nízké sazby bylo velmi výhodné," podotkl. 

V tuto chvíli se trh s hypotékami oživuje, přestože výše úroků stagnuje. "Je to tím, že obě strany na trhu nemovitostí, prodejci i kupující, rozhodnutí o prodeji či nákupu nemovitosti odkládaly. Nějakou dobu se dá vyčkávat, potom vás to ale doběhne. A i když jsou ty sazby nyní celkem vysoké, tak se hypoteční trh oživuje," zmínil Dusílek.

[chooze:article;value:513499]

​Výhled ale není příliš pozitivní, snižování úrokové sazby se zatím nechystá. "Ale pokud se podaří inflaci na konci příštího roku dostat pod čtyři procenta, tak by ty sazby mohly skutečně z těch sedmi procent zhruba o dva procentní body klesnout. Uvidíme ale, jak se bude vyvíjet inflace," nastínil. 

Přitom u menších hypoték hraje roli spíše psychika než reálný rozdíl v platbách. "Například při měsíční splátce milionové hypotéky, která je na 20 let, udělá jedno procento úroku rozdíl pouhých 500 korun. Ale třeba u čtyřmilionové hypotéky udělají dvě procenta úroku při měsíční splátce už zhruba šest tisíc," uzavřel Dusílek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.