Moderní bydlení

USA a Británie jednají o použití zbraní v Rusku. Putin vyslal varování

ATACMS a Storm Shadow. Americké a britské rakety dlouhého doletu schopné zasáhnout cíl ve vzdálenosti několika set kilometrů. Ukrajinci jimi úspěšně ničí cíle okupantů na svém území.

Letiště, odkud startují bombardéry, a odpalovací zařízení raket, které jsou za hranicemi v Rusku, ale zasáhnout nesmí. To by se mohlo změnit. "Budu mluvit za Spojené státy. Od prvního dne jsme upravovali dodávky tak, jak se měnilo bojiště. A nepochybuji, že v tom budeme i nadále pokračovat," řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken.

[chooze:article;value:573500]

​Blízko souhlasu jsou i Britové. Podle tamních médií už rozhodnutí dokonce padlo. Páteční schůzka britského premiéra Kiera Starmera a amerického prezidenta Joea Bidena ve Washingtonu by dohodu měla potvrdit.

Na veřejnost se ale výsledek nemusí dostat. Ruský prezident Vladimir Putin totiž den před samotnou schůzkou obě země před dohodou varoval. "Pokud bude rozhodnutí přijato, nebude to znamenat nic menšího než přímou účast zemí NATO, Spojených států a evropských zemí ve válce na Ukrajině. Jde o jejich přímou účast a to samozřejmě výrazně mění samotnou podstatu, samotný charakter konfliktu," vyhrožoval Putin.

[chooze:article;value:573413]

​Rusové přitom sami používají cizí prostředky k útokům na ukrajinské pozice. Z Íránu dlouhodobě odebírají sebevražedné drony Šáhid a z KLDR balistické rakety. Ty podle amerického ministerstva obrany nově dostávají i od Íránu, jejich spolehlivost je ale údajně problematická.

"Zprávy naznačují, že íránské střely nejsou tak přesné, jak Íránci tvrdí. Američané navíc naznačují, že 50 % odpálených střel buď selhalo při startu, nebo ke svým cílům nedoletělo," popsal zpravodaj agentury AP Jon Gambrell.

Starmer v pátek prohlásil, že Rusko může konflikt kdykoliv okamžitě ukončit. Moskva reagovala odejmutím akreditací šesti britským diplomatům, které viní ze špionáže.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.