USA a Rusko se hádají kvůli útoku v Moskvě. Špatně nám radili, tvrdí Rusové

Dva týdny před hrozivým útokem v ruském Krasnogorsku na okraji Moskvy, při kterém zahynulo 144 lidí, varovaly americké tajné služby ruskou rozvědku před možností teroristického činu. K varování se postupně začaly přidávat další státy, které upozornily své občany, aby se vyhýbali zalidněným místům.

K útoku ale i přes varování došlo a ruská policie z něj téměř okamžitě obvinila Ukrajinu. A to i přesto, že se k útoku přihlásil Islámský stát. O účasti Islámského státu přitom měli Rusové vědět dopředu. Měli jim o tom říct Američané.

[chooze:article;value:548160]

Podle informací portálu New York Times totiž byly údaje předané Američany podrobnější, než se původně myslelo. Byla v nich zmíněná nejen teroristická organizace, ale i místo, které se mělo stát dějištěm útoku: kulturní středisko Crocus City Hall. Jediné, co údajně bylo chybné, byl čas. Americké tajné služby původně očekávaly, že k útoku dojde jen několik dní po 7. březnu, peklo však teroristé rozpoutali až 22. března.

Rusko však tvrdí, že žádné takové informace nemělo. "Spojené státy informovaly Ruskou federaci o teroristické hrozbě, ale tyto informace byly vágní a hovořily pouze o možnosti útoku na zalidněném místě," řekl podle agentury Interfax zdroj z ruské tajné služby.

Pro bezpečnostní složky je útok v Moskvě selhání, po volbách polevily, říká analytik (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.