USA a Spojené království zahájily novou vlnu úderů na cíle Húsíů v Jemenu

V prohlášení britského ministerstva obrany se uvádí, že královské letectvo (RAF) se zaměřilo na několik bezpilotních letounů velmi dlouhého doletu, které byly identifikovány na základě zpravodajské analýzy v místě bývalé baterie raket země-vzduch několik kilometrů severovýchodně od Saná. RAF proti dronům a jejich odpalovacím zařízením použilo přesně naváděné bomby Paveway IV, informuje deník The Jerusalem Post.

Cílem úderů bylo "narušit a snížit schopnost Íránem podporovaných húsíjských milicí provádět destabilizující a bezohledné útoky proti americkým a mezinárodním plavidlům, která legálně proplouvají Rudým mořem, úžinou Bab AI-Mandeb a Adenským zálivem," uvedl ministr obrany USA Lloyd Austin.

[chooze:article;value:540325]

Podle jeho slov "Spojené státy nebudou váhat a v případě potřeby přijmou opatření na ochranu životů a volného obchodu na jedné z nejkritičtějších vodních cest na světě. Budeme Húsíům i nadále jasně dávat najevo, že ponesou následky, pokud nezastaví své nezákonné útoky, které poškozují ekonomiky Blízkého východu, způsobují škody na životním prostředí a narušují dodávky humanitární pomoci do Jemenu a dalších zemí".

https://twitter.com/CENTCOM/status/1761512889230479860

Podle společného prohlášení koalice složené z Austrálie, Bahrajnu, Dánska, Kanady, Nizozemska, Nového Zélandu, Spojeného království a Spojených států provedli Húsíové od poloviny listopadu více než 45 útoků na obchodní a námořní plavidla. "Naše koalice podobně smýšlejících zemí je i nadále odhodlána chránit svobodu plavby a mezinárodního obchodu a hnát Húsíe k odpovědnosti za jejich nezákonné a neospravedlnitelné útoky na obchodní a námořní plavidla," uvádí se v prohlášení.

"Naším cílem zůstává deeskalace napětí a obnovení stability v Rudém moři, ale znovu opakujeme naše varování húsíjskému vedení: nebudeme váhat pokračovat v obraně životů a volného pohybu obchodu tváří v tvář pokračujícím hrozbám." Centrální velitelství USA (CENTCOM) uvedlo, že "tyto údery jsou oddělené a odlišné od mnohonárodních akcí na podporu svobody plavby prováděných v rámci operace Prosperity Guardian".

Húsíové po útocích vydali prohlášení, v němž uvedli, že zaútočili námořními raketami na americkou loď Torm Thor a několik dalších amerických válečných lodí napadli s bezpilotními letouny. Americký CENTCOM již dříve v sobotu uvedl, že USS Mason sestřelila protilodní balistickou raketu odpálenou do Adenského zálivu z oblastí Jemenu kontrolovanými povstaleckými milicemi a že raketa pravděpodobně mířila na Torm Thor, chemicko-ropný tanker plující pod americkou vlajkou.

Húsíové zdůraznili, že budou "čelit americko-britské eskalaci kvalitnějšími vojenskými operacemi proti všem nepřátelským cílům v Rudém a Arabském moři na obranu naší země, našeho lidu a našeho národa".

USA a Británie znovu útočily na jemenské povstalce. Nálet měl zasáhnout radary (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.